nieuws

Meeste bezwaren tegen milieuzone van tafel geveegd

De milieuzone in Rotterdam wordt gewoon volgens plan ingevoerd. Het stadsbestuur heeft veruit de meeste bezwaren tegen de zone ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard.
Een advies van de bezwaarschriftencommissie om het verbod op oude benzine- en lpg-auto's te schrappen, legt het college naast zich neer.
Ook zien burgemeester en wethouders geen reden om de handhaving van de regels uit te stellen. De commissie had dat geadviseerd, maar het college vindt dat mensen tijd genoeg hebben gekregen om zich voor te bereiden.
Stichting Rotterdamse Klassiekers, die fel tegen de zone is, heeft juridische stappen aangekondigd.

Vanaf 1 mei boetes

Vanaf 1 mei worden de regels gehandhaafd. In een aanzienlijk deel van Rotterdam zijn onder meer benzine- en lpg-auto's van voor juli 1992 en diesels van voor januari 2001 dan echt niet meer welkom. Overtreders krijgen een boete van 90 euro.
Op enkele punten komen er toch nog aanpassingen. Zo worden de grenzen van de milieuzone wat opgeschoven, waardoor de campus Woudestein van de Erasmus Universiteit en Stadscamping Rotterdam, bij knooppunt Kleinpolderplein, er niet meer onder vallen.

Kampeervoertuigen

Verder worden kampeervoertuigen die eigenlijk niet de milieuzone in zouden mogen, uitgezonderd van de regels. Eigenaren van oudere campers kunnen ontheffing aanvragen.
Ze mogen dan 12 keer per jaar voor 72 uur toch de zone in om in- en uit te pakken voor vakanties, zo heeft het stadsbestuur besloten.
De milieuzone is een poging van de gemeente om de luchtkwaliteit te verbeteren. Op meerdere plaatsen in Rotterdam is de lucht zo vervuild, dat de Europese normen niet worden gehaald, met alle gezondheidsschade van dien.
Auto's zijn een belangrijke boosdoener; zij zorgen volgens de gemeente voor ongeveer de helft van alle vervuiling. Overigens mogen oldtimers van 40 jaar en ouder zonder ontheffing de stad in.