'Rotterdams achterhuis' heeft nu ook miniatuurversie

"Het Rotterdamse achterhuis" noemt gids Henk den Haan de Breepleinkerk. Koster Jacobus de Mars bood tijdens de Tweede Wereldoorlog zes Joden een onderduikplek in zijn kerk.
Vanaf 1942 zaten zij op de zolder achter het orgel in de Breepleinkerk. De Joodse gezinnen hebben moeten afzien in die stoffige kamer, maar uiteindelijk is het wel hun redding geweest. Ongeschonden overleefden zij allen de oorlog. Er werd zelfs een kindje geboren: Maurice en Rebecca Kool werden op 6 januari 1944 verblijd met hun zoon Emile.

Aboutaleb onthult miniatuurversie
De Breepleinkerk kent sinds woensdag een klein broertje: burgemeester Ahmed Aboutaleb onthulde in Mini World Rotterdam een maquette van het gebedshuis. Samen met Henk den Haan, de gids van de kerk, tilde hij het doek van de mini-Breepleinkerk.

"Mensen die bedreigd zijn in hun leven, Joodse mensen in de oorlog, hebben hun toevlucht gezocht in een kerk. De koster van de kerk zei: welkom. Het verhaal verdient verteld te worden, omdat het een tijdloos verhaal is. Je kunt het met gemak kopiëren naar nu'', aldus Aboutaleb.
Deel dit artikel:

Reageren