'Sloopplannen intrekken als Rotterdam 'nee' zegt'

De sloop van 20.000 goedkope huurwoningen in Rotterdam mag niet doorgaan als de meerderheid bij een referendum 'nee' stemt. Dat zei fractievoorzitter Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam donderdag.

De fractievoorzitters van de gemeenteraad werden 2.771 handtekeningen aangeboden voor de komst van een referendum. Er zijn duizend krabbels nodig voor een zogenoemd inleidend verzoek aan de raad.

Na controle van de handtekeningen kan het licht op groen om de overige handtekeningen te verzamelen. In totaal zijn er tienduizend nodig.

Kiezer respecteren
Het plan om de 20.000 huizen te slopen is een onderdeel van de Woonvisie Rotterdam van Leefbaar Rotterdam Wethouder Schneider. Zijn eigen partij zegt dat de stem van de kiezer in dit geval zwaarder weegt dan die van Schneider.

"We zijn voorstander van referenda en nu gaat het toevallig om een voorstel van onze wethouder. Maar als de stad 'nee' zegt dan moet er een andere woonvisie komen", zei Molenaar tegen RTV Rijnmond.

Overschot huurwoningen
Wethouder Schneider wil het aantal huurwoningen drastisch terugbrengen, omdat er volgens hem te veel zijn. Er zouden 124.000 huishoudens aanspraak maken op een sociale huurwoning. Daar staat tegenover dat er momenteel 167.000 zijn voor de doelgroep.

Een deel van de huurhuizen kan daarom plaatsmaken voor duurdere woningen.

De tienduizend handtekeningen voor het referendum over het plan moeten op 22 juni binnen zijn. Lukt dat, dan gaat Rotterdam vermoedelijk eind dit jaar naar de stembus.
Deel dit artikel:

Reageren