NIEUWS

Haringvlietbrug verbreed: 'De brug gaat nu vaker open'

Linda de Lange van Rijkswaterstaat
Linda de Lange van Rijkswaterstaat © Jacco van Giessen
Het was bijna niet te doen met die smalle rijstroken op de Haringvlietbrug. De wegversmalling veroorzaakte opstoppingen en volgens automobilisten was inhalen onmogelijk, zeker met vrachtverkeer in de buurt. Dat moet voorbij zijn nu de linkerrijstrook in beide richtingen veertig centimeter breder is geworden.
Niet alleen voor weggebruikers, ook voor vaarverkeer gaat de brug vanaf deze week weer vaker open. "De eerste resultaten van het tijdelijke onderzoek geven een goed beeld en er komen fors minder bouten los. Dat is ook de reden dat we nu wat vaker de brug gaan openen", vertelt Linda de Lange van Rijkswaterstaat. Dat betekent dat de brug vanaf deze week al twee keer per week extra open gaat, op vrijdag en zondag. "En dan volgend jaar is de intentie om de brug één keer per dag te openen in het vaarseizoen."
De verbrede weg moet meer comfort geven voor de automobilisten en voor een betere doorstroom zorgen. "Ik ben ook even over de weg gereden en ik moet zeggen dat mensen veel beter durven in te halen. Het is maar veertig centimeter, maar je spiegels worden er nu niet meer afgereden. Mensen vonden het heel eng om in te halen", zegt De Lange.
De brug is verbreed van 1,95 m naar 2,35 m. Alleen de linkerrijstrook heeft daar profijt van. De breedte van de rechterrijstrook blijft hetzelfde. Wel blijft de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur die op 23 augustus is ingesteld van kracht. Deze snelheid moet ervoor zorgen dat de brug minder belast wordt en veilig gebruikt kan worden tot de klep van de brug in juni/juli 2023 wordt vervangen.
Tekst gaat verder onder de video.
Weggebruikers merken in ieder geval al verbetering. "Het rijdt sneller door nu. Inhalen kan makkelijk. Je hebt gewoon twee rijstroken, eerst lukte inhalen ook wel, maar dat was passen en meten", vertelt een automobilist. "We merkten vanmorgen in ieder geval dat er minder file was", zegt een andere bestuurder. Maandagochtend stonden er inderdaad geen files. De echte proef komt natuurlijk als het regent, maar voor nu zorgt de extra veertig centimeter voor een verlichting op de weg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl