Theatervoorstelling in woningen van Joodse families

Op 4 en 5 mei wordt in vier woningen aan de Burgemeester Meineszlaan door jongeren een unieke locatievoorstelling opgevoerd. In het stuk 'Over hen en waar ze woonden' vertellen 20 jonge acteurs over de Joodse families die in Tweede Wereldoorlog uit de straat verdwenen.

Sara Giampaolo van Maastheater en Dans is een van de makers van het stuk Over hen en waar ze woonden. "Er woonden in deze straat 55 Rotterdammers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen, gedeporteerd. De verhalen van vier families die hier woonden gaan wij vertellen, juist in het huis waar ze destijds woonden. Het is vreemd om dit stuk te zien in die woningen met de inrichting van nu, maar het wordt verteld alsof het op dat moment gebeurde. "

Verhalen uit de eerste hand
RoTheater Educatie en Maastheater plaatsten een oproep voor jongeren om hier aan mee te doen. Uiteindelijk zijn het 20 spelers variërend in leeftijd tussen 9 en 26 jaar die hun meivakantie eraan besteden. Sara Giampaolo: "Ze hebben ouderen geïnterviewd om de verhalen te horen van de mensen die oorlog hebben meegemaakt. Aan de hand van die verhalen en onze eigen research is dit stuk ontstaan."

Valerie, Jessy, Merel, Francis en Mare spelen het gezin Koster dat in de Burgemeester Meineszlaan woonde. "Je moet je echt inleven, met gevoel spelen. Of dit een nieuwe manier is om te herdenken? Sommige mensen herdenken liever in stilte, maar er zijn ook mensen die dit soort toneelstukken juist heel fijn vinden. Omdat mensen dan toch blijven herinneren wat er is gebeurd."

Dodenherdenking
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de zevende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar start een groot deel van de jongerenprojecten van Theater Na de Dam voor het eerst vanuit een gezamenlijk thema: verdwenen families.

Het stuk 'Over hen en waar ze woonden' wordt ook op donderdag 5 mei om 16:00 uur en 20:00 uur uitgevoerd.
Deel dit artikel:

Reageren