ADVOCAAT

Rotterdamse boa's passen verklaring aan, verdachte vrijgesproken

Archieffoto
Archieffoto © Rijnmond
Een man die werd verdacht van mishandeling is vrijgesproken nadat is gebleken dat Rotterdamse boa's hun verklaringen achteraf hebben aangepast. Justitie spreekt van een kwalijke zaak.
De zaak draait om een incident op 12 april 2020 bij de parkeerplaats van SV Charlois aan de Oldegaarde in Rotterdam. Op deze Eerste Paasdag waren de coronamaatregelen net van kracht. Boa's traden op tegen een samenscholingsverbod en werden toen belaagd door een groep mannen. Een van hen hoestte in de richting van een boa en werd tegen de grond gewerkt.
Enkele mannen bemoeiden zich met de arrestatie en vijf toezichthouders raakten gewond. Een van de verdachten zou niet alleen geweld hebben gebruikt maar ook dreigende taal hebben geuit naar de boa's dat hij hen klappen zou geven.
Uit het verhoor van de boa's is gebleken dat twee van hen hebben toegegeven dat zij hun proces-verbaal achteraf hebben aangepast, op advies van de politie. Het gaat dan om de beschrijving van de verdachte. Twee andere boa's hebben dat ontkend, terwijl gebleken is dat het wel is gebeurd.

'Ernstige schending'

De officier van justitie spreekt van 'een ernstige schending van het strafvorderlijk beginsel.' Justitie vroeg daarom dit bewijs tegen de man niet te gebruiken en tot vrijspraak te komen. Justitie wijst erop dat een proces-verbaal op ambtseed wordt opgemaakt en daarom altijd de waarheid moet bevatten.
De zaak kwam aan het licht doordat de advocaat van de verdachte, Cem Kekik, de boa's als getuige had opgeroepen. "Toen mijn cliënt werd opgepakt, vertrouwde ik het al niet. Ik hoorde dat een proces-verbaal was teruggestuurd en toen dacht ik: dit is niet goed. Dat is ook gebleken en de waarheid is gelukkig naar boven gekomen. Hier heb ik anderhalf jaar voor gevochten."
De Rotterdamse rechtbank stelt vast dat de aanpassingen in het proces-verbaal niet heel vergaand zijn, maar de rechter volgt justitie en de advocaat wel in het verzoek om vrijspraak.
De vechtpartij op Eerste Paasdag in 2020 leidde destijds tot een discussie of boa's bewapend moeten worden. Minister Grapperhaus van justitie vond van wel, de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was bang dat situaties daardoor zouden kunnen escaleren. Besloten is een proef van een jaar te houden met wapenstokken in tien Nederlandse gemeenten. Capelle aan den IJssel is een van de plaatsen waar boa's vanaf februari 2021 een wapenstok dragen.
De gehele uitspraak van de Rotterdamse politierechter is hier te lezen.