nieuws

Tuinders in problemen door gebrek CO2

Honderden glastuinders zitten in de problemen doordat ze voorlopig geen CO2 meer krijgen uit de Rotterdamse haven. Gevreesd wordt dat de gewassen nu minder snel zullen groeien en de oogst tegen gaat vallen.
Veel tuinders stoken inmiddels niet meer zelf hun kassen warm. Zij gebruiken of restwarmte van bedrijven of halen van twee kilometer diepte warm water omhoog, waarmee de kassen verwarmd worden. Omdat er daardoor geen CO2 in de kassen is, moet dat per pijpleiding aangeleverd worden door een klein aantal bedrijven uit de Botlek. De stof wordt gebruikt om de gewassen sneller te laten groeien.
De voornaamste leveranciers van CO2 zijn Shell Pernis en Abengoa. Shell heeft zijn installatie een maand stilgelegd voor onderhoud en levert dus niet aan de tuinders.
Normaal zou Abengoa dat voor een deel opvangen, maar dat bedrijf levert nu ook niets door problemen bij het moederbedrijf. De tuinders moeten daarom nu zelf weer warmte gaan stoken.
Ocap is het bedrijf dat de stof bij de industriebedrijven ophaalt, zuivert en dan naar de tuinders transporteert. Op deze manier kan de glastuinbouw milieuvriendelijk en duurzaam worden. Ocap en de LTO roept de minister op te helpen dat het zoeken van nieuwe CO2-bedrijven sneller gaat en er in de toekomst wel voldoende voorraad is.
Shell gaat begin juni weer opstarten met het leveren van CO2.