Sliedrechts verhuisbedrijf nu ook energiecentrale

Het bedrijf Vlot Mondial Movers mag zichzelf nu ook energiecentrale noemen. Op het dak van het Sliedrechtse verhuisbedrijf liggen 1.440 zonnepanelen, die stroom opwekken voor het bedrijf zelf en zo'n 120 huishoudens.
De kleine zonnecentrale is woensdag in gebruik genomen. Qua oppervlakte komen de daken van de drie bedrijfspanden op het bedrijventerrein Noord-Oost-Kwadrant ongeveer overeen met een voetbalveld.

"Dat lijkt groot, maar bij ons zusterbedrijf in Schelluinen liggen er zelfs twee keer zoveel. Er komen zonnepanelen op de daken van al onze 28 vestigingen in het land. Een verhuisbedrijf als energiecentrale, wie had dat vijf jaar geleden gedacht", zegt Tom Stuij van Mondial

Opladen verhuiswagens
Met de zonnestroom laadt het bedrijf onder meer de electronische verhuiswagens op: "We werken zo groen mogelijk en ook de omgeving profiteert mee", vat Stuij het samen. Het surplus aan opgewekte energie gaat rechtstreeks het netwerk van Stedin in.

"Het is een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor ons om schoon opgewekte energie op ons net binnen te laten. We zien ook steeds meer aanvragen daarvoor", zegt Peter van der Wel van Stedin.

5 procent schone energie
Volgens Michel Peek is dat ook heel hard nodig. De directeur van Zon Exploitatie Nederland, die de panelen in Sliedrecht leverde, becijfert: "In ons land zitten we nu op 5 procent schone energie. Dat moet in 2020 al 14 procent zijn. We krijgen ook veel vragen van bedrijven en gemeentes, die hun lege daken willen inzetten."

Toch wordt nog steeds niet overal de rode loper voor hem uitgelegd, zegt Peek: "In Rotterdam is het bijvoorbeeld meer woorden dan daden. Maar er zijn ook gemeentes, die echt werk maken van hun opgave om meer schone energie op te wekken."
Deel dit artikel:

Reageren