nieuws

Veel gemopper, weinig nieuws op info-avond PFOA

Bijeenkomst over PFOA in Dordrecht
Bijeenkomst over PFOA in Dordrecht © Thijs Blom
Er werd soms luidkeels gemopperd. Niet alleen op directeur Erik Meijer van Chemours, soms ook op elkaar. Dat was het beeld van de informatieavond, die het Dordtse bedrijf woensdag hield in verzorgingscentrum De Merwelanden.
Echte nieuwe informatie kwam er niet, op de bijeenkomst over de uitstoot van het giftige PFOA door DuPont, dat toen nog eigenaar was van de teflonfabriek, die al vier jaar niet meer werkt met die stof en nu eigendom is van Chemours.
Zo'n honderd bewoners van de wijk De Staart gingen in op de gezamenlijke uitnodiging van de wijkvereniging Merwelanden, die het bedrijf en wethouder Rik van der Linden bereid vond om toelichting te geven op wat er speelt en wat er al of niet gaat gebeuren.
De directeur van Chemours begon met een kort verhaaltje over het bedrijf en de producten. "Wij willen onze kant van het verhaal laten horen", zei hij. "Voor zo'n praatje kom ik niet", riep al snel één van de bezoekers.

PFOA

Volgens de directeur is de uitstoot van de stof sinds 1967 nooit boven de maximale grens uitgekomen, die was toegestaan volgens de vergunningen. Als hij verwijst naar gegevens van de GGD en het RIVM worden enkele mensen in de zaal weer boos.
Daarna deed Meijer tweeënhalf uur zijn best om vragen te beantwoorden. Uit de zaal, maar ook vooraf ingediende vragen bij de wijkvereniging; "Waarom werd zolang verzwegen dat PFOA zo slecht was?". Meijer gaf aan dat elke chemische stof risico's heeft, maar dat heel lang gedacht werd dat die beheerst werden.
Zijn uitleg kon de zaal niet bekoren. De sfeer werd niet beter toen ook de aanhoudend terugkerende vraag om bloedtesten door hem wordt afgewezen: "De deskundigen en de overheid raden het af en wij volgen die lijn", zei hij.
Het RIVM concludeerde dat omwonenden waarschijnlijk niet veel gezondheidsrisico lopen, maar wil z'n conclusies staven door steekproefsgewijs bloed af te nemen bij mensen in de omgeving en nader onderzoek te doen. Veel aanwezigen zeiden daar niet op te willen wachten.

Teleurgesteld

Na de pauze kwam ruim twee derde van de bezoekers van de informatieavond niet meer terug naar de zaal aan de Haringvlietstraat in Dordrecht. Vrijwel iedereen droop teleurgesteld af. "Ik word niks wijzer hier", zei er één. "Ze doen niks voor ons", aldus een ander.
Voorzitter Rokus Jongmans van de wijkvereniging was niet ontevreden: "Mensen kunnen hun vragen stellen. Morgenavond (donderdag - red.) is daarvoor nog een tweede kans. En het bedrijf wil met ons en de wijk in gesprek blijven, dat is belangrijk voor de toekomst."
Ook de gemeente en de toezichthouders moesten er aan geloven. De bezoekers waren duidelijk teleurgesteld, dat ze niet de antwoorden kregen waar ze op gehoopt hadden. Al erkenden sommigen, daar ook niet verbaasd over te zijn.
Stoom afblazen leek voor veel aanwezigen het enige dat mogelijk was.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl