HUIZENMARKT

Lees alles terug over het Woonprotest in Rotterdam - acht arrestaties en groep van 50 demonstranten met tram afgevoerd door politie

Politie op de Erasmusbrug
Politie op de Erasmusbrug © Rijnmond
In Rotterdam vond deze middag het Woonprotest plaats. Zo'n 7000 demonstranten deden mee aan manifestatie in het Afrikaanderpark. Ze liepen daarna gezamenlijk in een protestmars naar de Markthal. Bij de Erasmusbrug liep het kort uit de hand en werd een groep van 50 demonstranten met de tram afgevoerd door de politie. Acht mensen zijn gearresteerd. De demonstranten voerden actie tegen de stijgende huizenprijzen en groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen.
Een groep van zo'n twintig organisaties, waaronder politieke partijen en belangenverenigingen, organiseerde het protest. "Wij eisen een ander woonbeleid en eisen een einde aan de wooncrisis", zei een woordvoerder op het podium bij aanvang van het protest. Betogers droegen spandoeken en borden met teksten als 'wonen is een recht' en 'Huisjesmelkers functie elders'.
Bekijk hier het verslag van de protestactie in het Afrikaanderpark. Deelnemers vertellen waarom ze meededen aan de protestactie:
Tijdens de protestmars tegen de woningcrisis in Rotterdam heeft de politie ingegrepen om een groep uit elkaar te drijven. Acht demonstranten zijn gearresteerd voor verboden wapenbezit en opruiing en belediging van de politie. Volgens een woordvoerder van de politie was er door agenten een groep in het zwart geklede demonstranten geïsoleerd die mogelijk verboden voorwerpen zoals boksbeugels en vuurwerk bij zich hadden "en voor escalatie wilden zorgen". "Een andere groep was het niet eens met het politieoptreden en daarom ontstond er een opstootje", aldus de woordvoerder tegen de NOS.
Lees hier ons liveblog terug waarin we het woonprotest - tijdens de manifestatie en de protestmars - op de voet hebben gevolgd:
18:50: De demonstranten zijn, ongeveer twee uur later dan gepland, gearriveerd bij de Markthal. Dit is het einde van het protest. In totaal zijn er zondag tijdens de demonstratie acht mensen gearresteerd, zegt de politie. Voor opruiing, verboden wapenbezit en belediging. Volgens de politie deden er in totaal zo'n 7000 mensen mee aan het protest.
18:30: De groep loopt naar eindpunt Markthal.
18:20: De oproep van Mustapha heeft gewerkt: de demonstranten hebben hun weg vervolgd naar het centrum.
18:15: Mustapha uit de Tweebosbuurt roept de demonstranten op om rustig weg te gaan bij de Erasmusbrug.
17:55: In de omgeving van de Erasmusbrug is een verkeersinfarct ontstaan. Het was al drukker met de werkzaamheden op het Droogleever Fortuynplein, maar de demonstratie op de brug zorgt voor extra problemen.
Drukte op de Westzeedijk
Drukte op de Westzeedijk © Rijnmond
17:50: Kijk hier de livestream van de protestmars terug via Open Rotterdam
17:45: De politie hoopt dat de overige demonstranten hun weg nu rustig vervolgen naar de Markthal.
17:40: De groep van zo'n 50 onruststokende demonstranten wordt afgevoerd in de tram. Zeker twee demonstranten zijn aangehouden, zegt de politie tegen Rijnmond. Een persoon voor verboden wapenbezit en de andere arrestant voor belediging.
Politie bij de tram
Politie bij de tram © Rijnmond
17:30: Een tram wordt leeggehaald voor het afvoeren van demonstranten. Deze oudere passagier moet zijn reis op een andere manier voorzetten.
Tram op de Erasmusbrug
Tram op de Erasmusbrug © Rijnmond
17:25: De overige demonstranten mogen verder lopen naar de Markthal. Toch blijven veel mensen plakken op de Erasmusbrug.
Erasmusbrug
Erasmusbrug © Rijnmond
17:22: De politie heeft een groep demonstranten apart gezet die onrust zouden willen stoken. De politie wil ze niet in het centrum hebben. Menigte roept: 'laat ze los'.
17:05: De ME haalt twee groepen uit elkaar
17:00: De sfeer is omgeslagen bij de Erasmusbrug
16:50: Politie te paard blokkeert de kruising bij de Schiedamsedijk / Vasteland.
Politie te paard
Politie te paard © rijnmond
16:40: De politie houdt een groep 'anarchistische' demonstranten tegen op de Erasmusbrug. De rest van de demonstranten mag doorlopen, wordt er geroepen door een megafoon.
Politie houdt groep demonstranten tegen op Erasmusbrug
Politie houdt groep demonstranten tegen op Erasmusbrug © Rijnmond
16:30: De demonstranten zijn aangekomen bij de Erasmusbrug
16:10: Honderden mensen op weg naar de Markthal.
16:00: Bekijk hier de manifestatie in het park terug
16:00: De demonstranten vertrekken nu naar het centrum van Rotterdam in een protestmars.
15:40: Mustapha uit de Tweebosbuurt is aan het speechen. Hij wordt toegejuicht. "Wij laten zien dat solidariteit nog steeds springlevend is! Wees solidair!"
15:10: Er wordt ook gedanst in het park.
15:05: Verslaggever Suzanne Mulder ziet dat er verstandige mensen op het plein staan. "Het zijn geen leeghoofden."
15:01: Verslaggever Marion Keete ziet dat er ook opvallend jonge demonstranten aanwezig zijn. "Ik wil later ook een huis", staat er op het bordje van de 10-jarige Willem. Of hij verplicht mee moest van zijn ouders is niet bekend.
15:00: Inmiddels zijn er zo'n 1500 demonstranten in het Afrikaanderpark. De sfeer is gemoedelijk.
Het veld staat vol
Het veld staat vol © rijnmond
14:56: Demonstranten zijn creatief met hun protestbordjes, merkt Rijnmond-producer Lars Horselenberg op.
14:35: Ook Rotterdamse woningcoöperaties zijn bij het protest aanwezig, ziet Rijnmond sidekick Feyza Albayrak. De woningcoöperaties protesteren tegen de verhuurdersheffing.
14:30: Ook uit andere provincies zijn er mensen naar Rotterdam gekomen om te demonstreren.
Demonstranten in het park
Demonstranten in het park © Rijnmond
14:15: Wonen is een recht!", wordt er geroepen door de demonstranten.
14:00: Carrie Jansen opent de demonstratie en waarschuwt voor zakkenrollers. "Die waren er in Amsterdam. Hier natuurlijk niet." Maar voor de zekerheid toch een waarschuwing.
14:00: Het protest gaat officieel van start in het Afrikaanderpark. Ook bewoners van de Wielewaal laten van zich horen.
Wielewaal
Wielewaal © Rijnmond
13:30: De eerste 500 demonstranten zijn al aanwezig in het Afrikaanderpark.
Woonprotest
Woonprotest © Rijnmond