POLITIE

Erehaag voor Rotterdamse brandweerheld Ap: 'Hij was voor de duvel niet bang'

Ap Streefkerk begon in 1982 als vrijwilliger bij de brandweerkazerne aan de Mijnsherenlaan
Ap Streefkerk begon in 1982 als vrijwilliger bij de brandweerkazerne aan de Mijnsherenlaan © Nieuws op Beeld
Honderden brandweerlieden vormden zaterdagmiddag bij het crematorium in Rotterdam-Zuid een erehaag voor hun overleden collega Ap Streefkerk. Hij werkte 37 jaar bij de brandweer in Rotterdam. Vorige week overleed hij op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
“Ap was een zeer geliefde collega,” vertelt Elise Bergsma, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. “Een mensen-mens die het voor iedereen opnam en voor de duvel niet bang was. Van het type: grote mond, klein hartje.”
Een impressie van de erehaag voor de Rotterdamse brandweerheld Ap

Van brandwacht tot clustercommandant

Streefkerk begon in 1982 als vrijwilliger bij de brandweerkazerne aan de Mijnsherenlaan en trad in 1985 in dienst. “Hij heeft alle facetten van het vak doorlopen,” zegt Bergsma. “Van brandwacht tot clustercommandant van de vier grootste beroepskazernes van de stad. Hij leefde voor zijn vak.”
Vooraf aan de crematie werd de kist bij de kazerne aan de Mijnsherenlaan op een autoladder gehesen, waarna de brandweerwagen door een escorte van politie en de volgauto's van de familie naar het crematorium werd begeleid.
Ap Streefkerk
Ap Streefkerk © Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Algemeen directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond noemt op Twitter Streefkerk een brandweerman die het korps kleur gaf. "Het was een afscheid dat diepe indruk maakte en dat recht deed aan een collega met een enorm groot en rood brandweerhart."
Bij Streefkerk werd enige tijd geleden kanker geconstateerd. Tot afgelopen augustus werkte hij nog op de kazerne aan de Mijnsherenlaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl