Historische trams dreigen uit Rotterdams straatbeeld te verdwijnen

De ritten van de historische tram Lijn 10 in Rotterdam staan op de tocht. De RET wil af van de remise waar de trams gestald staan en waar ook het trammuseum in is gevestigd. De Rotterdamse politiek spreekt van het verkwanselen van het eigen erfgoed.
"We hebben een collectie die bestaat uit alle trams die ooit in Rotterdam hebben gereden. Er dreigt een einde aan te komen om die te laten zien aan de mensen of die door Rotterdam te laten rijden". Dat zegt Ruud van Middelkoop van Stichting RoMeO. In de remise in Rotterdam-Hillegersberg verzorgen, onderhouden en showen vrijwilligers de historische trams van de RET. Ook verzorgen zij toeristische rondritten door de stad.

Kostenpost
De RET zegt deze remise niet meer nodig te hebben voor onderhoud en onderdak van haar huidige trams en wil af van deze kostenpost. De vrijwilligers van stichting RoMeO maken zich grote zorgen. Zij kunnen de remise gratis gebruiken, maar de vraag is hoe lang nog?

"Het zal wat kosten, maar volgens mij is dat nauwelijks veel geld. Ik heb één van de commissarissen bij de RET gesproken en die zei: "Jullie zijn een probleem achter de komma'", aldus Ruud van Middelkoop.

De RET zegt zich het lot van de historische trams aan te trekken. Maar het bedrijf zou geen financiële middelen hebben om de remise alleen voor de trams te behouden.

Politiek

De RET geeft de remise terug aan de gemeente. Daarmee staat de toekomst van de historische trams op losse schroeven. En dat is iets dat ook de Rotterdamse politiek zorgen baart.

Dries Mosch van Leefbaar: "Als bedrijf straal je toch armoede uit, als je zegt: dat kan ik niet meer doen. Het mooiste van Rotterdam staat hier. Dan ben je effe niet goed bezig."

Jos Verveen van D66: "Dit is cultureel erfgoed van de RET. Ik vind gewoon dat de RET haar verantwoordelijkheid moet nemen."

Leo Bruijn van de PvdA: "De winst van de RET is voor Rotterdam en we gaan het college ook middels een motie opdragen dat we met die winst de historische trams voor Rotterdam gaan behouden."

Aardig onderweg

De vrijwilligers hopen dat de RET onder druk van de gemeente terugkomt van dit heilloze plan. Ruud van Middelkoop: "De RET heeft vorig jaar 10 miljoen winst gemaakt, de RET doet iets met een Aardig Onderweg Award, dat volgens mij ook tonnen kost. En ik zou graag willen dat ze aardig onderweg blijven van vroeger naar nu. Dit lijkt mij daar aardig inpassen."
Deel dit artikel:

Reageren