Geen 'WC eend-wetenschap' op de Erasmus Universiteit Rotterdam

Goed nieuws voor de Erasmus Universiteit Rotterdam: hier wordt volgens Sandra Beckerman, SP-bestuurslid Groningen, nog geen WC eend-wetenschap bedreven. Maar ook de EUR wordt steeds afhankelijker van geld uit het bedrijfsleven, zegt Beckerman.
Van WC eend-wetenschap is sprake als de conclusies van een onderzoek sterk lijken op reclame voor de opdrachtgever. Net zoals in de reclame van de bekende wc-verfrisser: 'Wij van WC een adviseren WC eend'.

Zulk onderzoek maakt de wetenschap afhankelijk van het bedrijfsleven en dat is slecht voor het imago, vindt Beckerman. Ze heeft met andere actievoerders van de SP en de SP-jongerenorganisatie ROOD een grote gele eend neergezet op de campus van de Erasmus Universiteit.

Met de eend willen ze aandacht vragen de belangenverstrengeling tussen bedrijven en universiteiten. De onderzoeksinstellingen zijn steeds afhankelijker van geld uit het bedrijfsleven omdat de overheid steeds minder investeert in onderzoek en ontwikkeling.

Clemens Festen, coördinator Taskforce Wetenschappelijke Integriteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, bevestigt de afhankelijkheid van onderzoekgelden door bedrijven: "Er is te weinig geld voor fundamenteel onderzoek." Maar hij ziet de samenwerking tussen bedrijven en universiteiten niet als iets verkeerds.

"We willen allemaal, de hele samenleving, dat datgene wat hier op de universiteit gedaan wordt uiteindelijk een keer toegepast wordt. Dat kan alleen maar met de bedrijven waar het onderzoek uiteindelijk toegepast gaat worden", aldus Clemens Festen.

Maandag 21 mei vindt op de universiteit een debat plaats over de belangenverstrengeling tussen universiteiten en bedrijven.
Deel dit artikel:

Reageren