nieuws

Fietshelm voor alle basisschoolkinderen op Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee geeft alle basisschoolkinderen op het eiland een gratis fietshelm. Tijdens de campagne 'Helden dragen helmen', geven ze de komende weken 4500 helmen aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar.
"We krijgen op het eiland veel toeristen die hier komen fietsen, en dan zie je dat Duitse mensen bijvoorbeeld een helm dragen," zegt Marnix Trouwborst, wethouder verkeer op Goeree-Overflakkee. "Dat komt omdat het daar verplicht is, maar er ligt wel een verband tussen de ongevallen die kinderen kunnen overkomen, en het dragen van een helm."
Jaarlijks belanden rond de tweeduizend kinderen in het ziekenhuis door een ongeluk met de fiets. Ze vallen volgens de gemeente sneller, en schatten het verkeer nog niet goed in. Goeree-Overflakkee wil dat de kinderen minder letsel overhouden aan een ongeval.

Helmheld
De gemeente introduceert daarom ‘Helmo de Helmheld’, een superheld met een helm op die kinderen het goede voorbeeld moet geven. "Hij moet kinderen laten zien dat een helm veilig is, én ook best leuk kan zijn," legt Trouwborst uit.

Klasgenoten

Op het schoolplein in Middelharnis zijn de meningen verdeeld over de fietshelmen. De vijfjarige Quinten van Dam heeft trots z’n helm op. "Omdat ik vaak val," legt hij uit. Moeder Jolanda knikt. "Hij fietst heel hard, dus als hij valt is hij in elk geval beschermd." Maar z’n zusje Daphne, van zeven, fietst zonder. "M’n helm knelt," zegt ze eerst. Maar dat haar klasgenoten er geen dragen, speelt ook mee voor haar, zegt ze.

Wedstrijd

De komende jaren krijgen ook alle nieuwe basisschoolleerlingen op Goeree-Overflakkee een fietshelm van de gemeente. Daarnaast kunnen basisschoolleerlingen op het eiland de komende weken meedoen aan een knutsel- en tekenwedstrijd. De winnaar krijgt een fiets én een ontmoeting met een nationale held, met helm. Wie dat is, houdt de gemeente nog even geheim.