Geheime Biberbunkers Oostvoorne open voor publiek

Zand erover. Dat leek de inwoners van Oostvoorne aan het einde van de Tweede Wereldoorlog veruit het beste. Met de zogeheten Biberbunkers, die door de Duitsers waren gebruikt om geallieerde vliegtuigen neer te halen, wilden ze niets meer te maken hebben. Nu zijn de bunkers 'afgestoft' en gaan ze open voor publiek.
In de duinen van Oostvoorne liggen 97 Biberbunkers. Ze danken hun naam aan het codewoord dat de Duitsers ervoor bedachten. Biber betekent bever in het Duits.

De bunkers hebben een afmeting van 20 bij 20 meter en zijn 9 meter hoog. Ze zitten voor twee derde onder de grond.

Volgens Ton van der Hoeven van de Stichting Biberbunker Oostvoorne wisten maar weinig mensen wat zich in de oorlog in het duingebied afspeelde. "Er gingen geblindeerde auto's het bos in. Er reden treintjes en er werd zand getransporteerd. Maar wat hier nou precies gebeurde, wist niemand. Dat was een groot geheim."

Het is niet de bedoeling dat mensen de militaire relikwieën op eigen houtje bekijken. Wie ze wil zien, kan met een gids ondergronds gaan.

Ook komen er excursies, waarin een bezoek aan de Biberbunkers wordt gecombineerd met een wandeling door het natuurgebied waarin ze liggen.
Deel dit artikel:

Reageren