nieuws

Rotterdammers eisen schone lucht

Milieudefensie eist schone lucht in Rotterdam. De milieuorganisatie heeft woensdagavond samen met enkele Rotterdammers een rapport met luchtmetingen overhandigd aan de gemeenteraad.
Leden van Milieudefensie waren verkleed als rechters en rolden een soort dagvaarding uit. Ze zijn er boos over dat de wettelijke normen nog steeds niet worden gehaald.
Uit de metingen die Milieudefensie samen met Rotterdammers heeft uitgevoerd blijkt dat de lucht boven de Coolsingel het smerigst is van de zeven straten waar het onderzoek is uitgevoerd. Er is op de Coolsingel meer stikstofdioxide gemeten en ook de hoeveelheid fijnstof ligt er gemiddeld hoger dan bij de andere meetpunten. Ook de Stadhouderweg en de 's Gravendijkwal kwamen slecht uit de bus.
Vieze lucht leidt volgens Milieudefensie tot een korter leven, meer chronische ziektes, beroertes, geheugenverlies, vroegegeboortes en autisme.
Anne Knol van Milieudefensie: "Het Rotterdamse college heeft inmiddels meerdere maatregelen genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het instellen van de milieuzone en een plan voor een beter fietsbeleid, maar het gaat wat ons betreft niet snel genoeg. Vandaar dat we ze vanavond oproepen nu snel actie te ondernemen. "
Het meetrapport verscheen een week geleden. Het is toen in Amsterdam aangeboden. Na Rotterdam is donderdag Den Haag aan de beurt.