BARENDRECHT

KIJK TERUG: Dit zijn de verhalen uit de door een tornado getroffen buurt in Barendrecht

De windhoos was zo sterk dat een schuur is verplaatst, de hele tuin ligt vol met puin
De windhoos was zo sterk dat een schuur is verplaatst, de hele tuin ligt vol met puin © Rijnmond
Afgewaaide takken en dakpannen, omgewaaide schuttingen en heel veel gebroken ruiten. Een enorme ravage in Barendrecht. Rond 2.30 uur trok een windhoos door de plaats, die veel schade achterliet. Vier mensen raakten gewond, en aan de Middeldijk lijkt het volgens buurtbewoners op een 'oorlogsgebied'. Rijnmond is live aanwezig.
Dat de schade in Barendrecht enorm is, is de dag erna nog goed te zien. De straten zijn bezaaid met allerlei voorwerpen: dakpannen zijn van huizen geblazen, schuurtjes en overkappingen zijn beschadigd, auto's van hun plek getild en bomen omgewaaid. Een bewoner zag afgelopen nacht de auto's door de straat vliegen: "Onvoorstelbaar, het leek wel een film. Overal glas door het huis en iedereen in paniek op straat; het lijkt wel een oorlogsgebied."
Toen de brandweer arriveerde, was het 'een grote chaos', zegt brandweerofficier Rick: "Er hingen veel dakpannen scheef; die kunnen vallen, dus dat is gevaarlijk. We moeten ook controleren of de cv-installaties nog werken, want veel pijpen zijn van het dak gewaaid, waardoor er CO-ophoping in de woning ontstaat, wat ook erg gevaarlijk is." Nog niet de hele wijk is veilig, want de brandweer kan daar niet met het grote materiaal komen. "Dat is bij de doodlopende straten, die gebieden zijn afgezet. De verzekeraar gaat dat vandaag verder afhandelen. Er zijn vier gewonden, met onder andere schaaf- en snijwonden, die zijn behandeld door de ambulancedienst." Eentje is naar het ziekenhuis gebracht voor controle.
Reacties op de windhoos in Barendrecht:
Reacties Windhoos Barendrecht
"Mijn dochter trok gelukkig haar deken over zich heen, anders had ze onder het glas gezeten":
Rond de Lisleede in Barendrecht is de ravage groot
Loco-burgemeester Nico Bults van Barendrecht:
Loco Burgemeester Nico Bults over de schade in Barendrecht na de windhoos
Weerman Ed Aldus over de windhoos:
Weerman Ed Aldus over de windhoos in Barendrecht