nieuws

Wederopbouw vanuit het unieke Bouwcentrum

Op een nog bijna lege vlakte in het centrum van Rotterdam wordt in 1949 het Bouwcentrum geopend. Het is de plek waar waar informatie te vinden is over bouwen en wonen.
Het Bouwcentrum is één van de eerste wederopbouw-gebouwen dat klaar is. Als in 1947 wordt begonnen met de bouw aan de Diergaardesingel, is de omgeving vrijwel leeg.
Het Stadsarchief Rotterdam heeft een foto-album gekregen met 130 zwart-witfoto's van de bouw. "Het is een hele mooie aanvulling op onze collectie, een prachtig foto-album van de bouw van het Bouwcentrum, dat ooit één van de eerste en belangrijkste gebouwen was van de wederopbouw van Rotterdam", zegt Wanda Waanders van het Stadsarchief.
Er is in de periode na de Tweede Wereldoorlog veel behoefte aan kennis over bouwen. "In die tijd moet je nog moeite doen om aan die informatie te komen, je kon het niet op internet opzoeken", aldus Wanda Waanders.
In het Bouwcentrum zijn tentoonstellingen, er zijn zalen voor lezingen en een grote bibliotheek. Het is bedoeld voor architecten en andere vakmensen, maar ook voor andere geïnteresseerden.

Internationaal

De Britse koningin Elisabeth wordt in 1958 samen met haar man prins Philip in het Bouwcentrum ontvangen. In andere landen zijn er soortgelijke centra. Het Bouwcentrum in Rotterdam heeft jarenlang internationaal grote naamsbekendheid.
Dat komt door de vooruitstrevende manier van bouwen in Rotterdam, maar ook vanwege de karakteristieke vorm van het gebouw zelf.
Het gebouw staat er nog steeds, maar is nu nauwelijks zichtbaar. Waanders: "Je moet echt goed zoeken om het vinden, het is nu weggestopt tussen de bebouwing van het Weena en de Diergaardesingel".
Contrast
Een enorm contrast met bijna zestig jaar geleden, toen met de bouw van het Bouwcentum is begonnen. Op de foto's die aan het Stadsarchief zijn geschonken is heel goed te zien dat het pand in een verder kale vlakte staat.
"Het Groothandelsgebouw aan de overkant was er nog niet, dat is pas een paar jaar later opgeleverd", vertelt Wanda Waanders. "Je ziet op de foto's die kale vlakte, de bouwketen en in de verte wat silhouetten gebouwen aan de horizon".
Architect Joost Boks heeft het ontwerp voor het Bouwcentrum gemaakt. Het is een zstienhoekig gebouw. De constructie bestaat uit gewapend beton en is opgevuld met baksteen.
Bouwtechnieken
Een wederopbouw-voorbeeld. In die tijd wordt er veel geëxperimenteerd met nieuw bouwtechnieken in combinatie met de traditionele bouwmaterialen.
Op de foto's is vastgelegd hoe de het gebouw tot stand komt. Er zijn foto's van de werklui aan het werk en de mannen in pak die de boel inspecteren. Het is een mooi beeld van een bouwplaats eind jaren veertig in Rotterdam!