Noodopvang asielzoekers Vlaardingen donderdag open, ook Ridderkerk overweegt asielboot

Vlaardingen vangt vanaf aanstaande donderdag zeventig vluchtelingen op in een hotelschip aan de Oosthavenkade. Het schip meert zondag aan en wordt in de dagen erna klaar gemaakt voor de opvang. Dinsdag is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

De opvang in het hotelschip in Vlaardingen is voor maximaal acht weken. De gemeente Vlaardingen heeft vorige week samen met Rotterdam, Nissewaard en Krimpen aan den IJssel hulp aangeboden aan het ministerie van Justitie en Veiligheid, om het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers op te lossen. In overleg met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft Vlaardingen gekozen voor een hotelschip. Het schip wordt geleverd door een rederij.

Het COA, de gemeente en de veiligheidsdiensten maken afspraken over hoe overlast voor de omgeving voorkomen kan worden. Er worden geen statushouders en ook geen vluchtelingen uit veilige landen opgevangen in de noodopvang in Vlaardingen.

Volgende week worden zaken als bemanning, beveiliging, stroomvoorziening en medische zorg geregeld. Verwacht wordt dat de asielzoekers donderdag hun intrek kunnen nemen in het schip. Volgens de gemeente hebben meerdere vrijwilligers en maatschappelijke organisaties zich gemeld om onder meer spullen in te zamelen en activiteiten te organiseren.

Mogelijk ook opvang op schip in Ridderkerk

In Ridderkerk wordt gezocht naar een plaats om asielzoekers op te vangen. De meest kansrijke plek is volgens de gemeente de kade van de Boelewerf in Bolnes. Daar zouden op een schip tot uiterlijk 1 februari 2022 vijftig tot zeventig vluchtelingen onderdak kunnen krijgen.

Maandag wordt de locatie bekeken door vertegenwoordigers van onder meer de gemeente, het COA en de hulpverleningsdiensten . Daarna wordt bepaald of de kade van de Boelewerf inderdaad geschikt is.

Meer over dit onderwerp:
ASIEL VLAARDINGEN NIEUWS
Deel dit artikel: