nieuws

Schrik na brand en schietpartij in Deensestraat Rotterdam

Het waren wildwesttaferelen zondagavond in de Deensestraat in Rotterdam Oud-Mathenesse. In de middag een brand, later op de avond een schietpartij. "Het waren vier Marokkaanse gasten", vertelt een geschrokken buurman aan Radio Rijnmond.
Nog enigszins beduusd staat de onderbuurman van de flat waar zondag brand woedde de verslaggever van Radio Rijnmond te woord. "Loop maar even mee", zegt hij, terwijl hij de sleutel in de voordeur van het portiek steekt.
Eenmaal binnen is meteen duidelijk dat hier iets is gebeurd: Het ruikt er naar brand en de buitenramen van de flat zijn zwartgeblakerd.
De man woont op de tweede etage, de brand was bij zijn bovenburen. "Iedereen moest weg, we konden hier niet blijven." Later die dag, rond kwart over elf in de avond, is er ook nog eens een schietpartij voor zijn deur. "Het gaat goed ", zegt hij smalend.
Of de brand en de schietpartij met elkaar te maken hebben, weet hij niet. "Daar kan ik heel weinig over zeggen, tja. Het zal wel wat met elkaar te maken hebben, maar ik weet het ook niet."

'Hele stille mensen'
Met de bovenburen van het door brand getroffen appartement heeft hij weinig contact. Het zijn hele stille mensen, zegt de onderbuurman. "Gewoon, een Nederlandse man". Nooit ervoer hij problemen of overlast van hem. Maar verhalen hoorde hij wel.
"Hij zou door zijn huisbaas eruit worden gezet, dat kan misschien een reden zijn. Dat hij denkt stik er maar in, ik steek de boel in de hens."

Brandversnellers

Er zouden ook zogenoemde 'brandversnellers' zijn gevonden in de flatwoning op de derde etage. "Schijnbaar wel ja, dat klopt. Dat heb ik via buren allemaal gehoord, maar de politie geeft er weinig informatie over."
Navraag bij de politie levert geen duidelijkheid op. "Ik heb daar nog niks over gehoord", zegt een woordvoerder. Die komt mogelijk later deze maandag met meer informatie naar buiten.

'In het wilde weg geschoten'

Een paar uur na de brand is er een schietpartij, voor de deur van dezelfde flat. "Ik hoor ineens een knal. Ik kijk naar buiten, ik zie een paar van die jongens elkaar te lijf gaan. Eentje trok een pistool en schoot in het wilde weg", vertelt buurman verder.
Volgens hem ging het om vier "Marokkaanse gasten", die hij nog nooit eerder heeft gezien. "Ik heb met die mensen niks te maken, nee."
De bovenbuurman, van het huis waar de brand woedde, is volgens hem niet betrokken bij de brand. "Die is afgevoerd naar het ziekenhuis gistermiddag, maar ik niet hoe het met hem gaat." Er zou ook een vrouw in huis geweest zijn, ook over haar lot is niets duidelijk.

Buren met baby op balkon
De buren naast het brandende huis waren in shock, vertelt hij. "Die hebben een baby, ze stonden op het balkon en konden hun huis niet uitvluchten." Hij zelf mocht na een tijdje weer naar binnen. Maar dat was niet met veel plezier. "Ik zat niet meer op mijn gemak op de bank, wij gaan wel maatregelen nemen. Misschien gaan we wel weg."
Kijkend naar de twee deuren op de derde verdieping, vol rook- en roetschade, verzucht hij echt niet blij te zijn. "Het is niet meer leuk om hier te wonen. En er zijn meer klachten. Mijn onderburen veroorzaken ook veel overlast. We hebben het vaak aangekaart bij de eigenaar van de flat, als het zo doorgaat gaan we echt weg hier."

Daders spoorloos
Ondertussen is de recherche nog druk bezig met het onderzoek. Van de vier jongens die betrokken zouden zijn geweest bij de schietpartij, waarbij niemand gewond raakte, ontbreekt ieder spoor. Ook de oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.