Personeel Erasmus MC voert actie: geschrapte operaties en afgezegde dagbehandelingen

Zorgpersoneel van het Erasmus MC in Rotterdam en de andere academische ziekenhuizen in Nederland draait dinsdag een zondagsdienst. De actie gaat vanaf middernacht in en duurt 24 uur. Al die tijd is er alleen ruimte voor spoedgevallen en behandelingen die niet mogen worden onderbroken. Veel mensen die een afspraak hebben, moeten een andere keer naar het ziekenhuis.

Patiënten van wie de zorg niet door kan gaan, zijn al gewaarschuwd. Het Erasmus MC benadrukt dat mensen die geen bericht hebben ontvangen, gewoon naar het ziekenhuis kunnen komen. Hun afspraak gaat dan door, zo laat het ziekenhuis op de eigen website weten.

De zorgmedewerkers voeren actie voor een beter salaris. Ook willen ze dat er wat aan de hoge werkdruk wordt gedaan. Ze zijn het niet eens met de cao die de academische ziekenhuizen eerder afsloten met vakbond NU'91. Ook eind september voerde het personeel om dezelfde reden al actie.

Volgens de FNV wordt de actie dinsdag drie keer zo groot als die in september. Er zijn in heel Nederland 279 afdelingen gesloten. Op 28 september waren er 89 afdelingen dicht.

Eén van de dingen die de actievoerders dinsdag gaan doen is applaudiseren voor zichzelf. Dat doen ze volgens de FNV "bij gebrek aan waardering van hun eigen werkgever en met een knipoog naar maart 2020 toen ze nog als helden werden uitgeroepen." De bond spreekt van de grootste actie ooit in academische ziekenhuizen.

Meer over dit onderwerp:
ERASMUS MC FNV NU91 ROTTERDAM NIEUWS GEZONDHEID
Deel dit artikel: