Lycra-werknemers DuPont willen genoegdoening

Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van vakbond FNV gaat zich inzetten voor 25 voormalige werknemers van de oude lycrafabriek van DuPont in Dordrecht. Ze kampen met allerlei gezondheidsproblemen, mogelijk omdat ze met een giftige stof moesten werken.
De groep werkte in de jaren zeventig en tachtig op de inpakafdeling van de lycrafabriek in Dordrecht. Ze kwamen daar in aanraking met de giftige stof DMAc. Het is al jaren bekend dat deze stof tot vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. De fabriek is in 2004 gesloten.

De oud-werknemers kampen met gezondheidsproblemen als baarmoederhalskanker, onvruchtbaarheid, miskramen en doodgeboren kinderen.

Genoegdoening
"Het gaat ze niet eens zozeer om het geld, ze willen allemaal vooral genoegdoening en erkenning", zegt Marian Schaapman van het BBZ.

Ze zegt enorm geschrokken te zijn van het dossier dat BBZ heeft opgebouwd. "Ik heb dit in deze omvang nog niet eerder gezien. Zo’n eenduidig beeld bij een dusdanig grote groep.''

Juristen
De juristen van BBZ gaan in overleg met de werknemers om een strategie te bespreken.

De organisatie stapt niet direct naar de rechter. "Eerst kijken we of we er met DuPont uitkomen", aldus Schaapman.

Reactie DuPont
Het bedrijf zegt in een schriftelijke reactie de klachten van voormalige medewerkers van de Lycra-fabriek zeer serieus te nemen: "Veiligheid en gezondheid zijn kernwaarden waarop het werken bij DuPont is gebaseerd."

DuPont erkent, dat het wist van de risico’s met het werken met DMAc en heeft "daarom passende maatregelen genomen waar medewerkers in contact kwamen met vloeibare DMAc." Over uitwaseming van de stof spreekt het bedrijf in de verklaring niet.

Binnen de normen
Uit interne rapportages en medische testen blijkt volgens DuPont "dat de waarden met betrekking tot blootstelling aan DMAc binnen de gestelde normen lagen". Het chemieconcern zegt open te staan voor een gesprek met de FNV.
Deel dit artikel:

Reageren