Crisis bij Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid

Er zijn grote problemen binnen de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Directeur Hans Jansen en controller Diana Boender zijn met buitengewoon verlof naar huis gestuurd. Een extern bureau zoekt naar een oplossing, omdat het bestuur die zelf niet ziet.
Twaalf (oud-)medewerkers, die allemaal anoniem willen blijven, kennen de oplossing wèl: de controller moet zo snel mogelijk verdwijnen en het dagelijks bestuur moet worden vervangen. "Deze mensen maken onze dienst volkomen kapot."

Bij de ambulancedienst rommelt het al bijna tien jaar. "Vanaf het moment dat het bestuur besloot om de financiële adminstratie te laten doen door een controller, die ze zelf hier naar binnen schoven, zijn er telkens conflicten", zegt een medewerker.

Verziekte cultuur
Vier jaar geleden vertrok directeur Jos Bax, met een riante ontslagvergoeding. Andere leidinggevenden, zoals Kees de Haas, Wim Gijzen en Leo Roos, moesten ook verdwijnen of kregen een andere functie.

"Totaal onnodig", zegt een oud-medewerker, "het loste niets op en er heerst daar nog steeds een verziekte bedrijfscultuur. Iedereen wordt gek van Boender, maar die dame is onaantastbaar. Het lijkt wel of het bestuur bij haar op schoot zit."

"Ze stuurde mij en diverse andere collega's bureau BING op ons dak. Ze twijfelde aan onze integriteit. Te gek voor woorden. Ik kreeg het gevoel dat ik werkte in een criminele organisatie in plaats van een ambulancedienst", zegt een medewerker.

De meeste medewerkers vrezen een nieuwe reorganisatie: "De onrust groeit weer. Hans Jansen mag niet het volgende slachtoffer worden. Het is een integere en goeie directeur. Maar we vrezen het ergste."

Spreekverbod
De thuiszittende directeur laat weten: "Ik kan u niets zeggen. Het dagelijks bestuur van de Ambulancedienst heeft mij verboden om met de media te spreken."

Andere medewerkers zeggen: "er is geen formeel spreekverbod, maar je voelt gewoon dat je je mond moet houden."

De hevig bekritiseerde Diana Boender zegt "geen behoefte" te hebben om te reageren. Haar wordt vooral verweten zich te gedragen als een accountant, "Ze wil alleen maar bonnetjes. Maar meedenken en werken aan de onwikkeling van beleid zit er niet in."

Uit een interne mail, verspreid binnen de dienst, blijkt dat directeur Jansen en controller Boender al 14 maanden op voet van oorlog met elkaar leven. Dat conflict is vorige maand totaal ontspoord.

Arie Wijten, interim-directeur van de overkoepelende Dienst Gezondheid en Jeugd, besloot het duo op betaald verlof te zetten. Hij gaf het bureau Wagenaar en Hoes opdracht om uit te zoeken wat er allemaal mis is.

Wijten is vorige week opgevolgd door een nieuwe interim-directeur, Karel van Hengel. "Die valt met z'n neus in de boter", is de cynische constatering van een medewerker. Hij zegt, net als collega's: "Ik ben blij dat deze rotzooi nu openbaar wordt, maar noem mijn naam in hemelsnaam niet. Dat kost me mijn baan."

De ondernemingsraad wil "vooralsnog" geen commentaar geven, aldus voorzitter Marcello Koedoot. Het dagelijks bestuur, dat bestaat uit de wethouders Karin Lambrechts (Dordrecht), Piet Vat (Molenwaard) en DGJ-directeur Van Hengel laten het commentaar over aan Christien ter Linde.

Onderzoek
"Er zijn geen spreekverboden opgelegd", zegt Ter Linde. Als waarnemend woordvoerster van de Dienst Gezondheid en Jeugd geeft ze wel aan, dat "er gewoon niet veel gezegd kan worden. Want het gaat ook om mensen en die willen we niet beschadigen."

"We moeten wachten tot het onderzoek naar de oorzaak van de problemen is afgerond. Het rapport is nog niet klaar", aldus Ter Linde. Op 31 mei loopt het buitengewoon verlof van Jansen en Boender af. Als het rapport dan niet af is, wordt hun verlof verlengd.

"Er is hier gewoon sprake van wanbestuur", zegt een leidinggevende binnen de dienst; "dus ik hoop dat de gemeenteraden van de zeventien aangesloten gemeentes hun controlerende functie nu serieus oppakken. Dit ettert al te lang voort."

Hij sluit wel af met een positief bericht. "De patiënten merken er niets van. Onze ziekenwagens komen nog steeds ruim binnen de gestelde aanrijtijden op de plek waar ze nodig zijn. Maar deze crisis kost al te lang te veel geld."
Deel dit artikel:

Reageren