DOUANE

Lachen vergaat Nederlandse drugsuithalers in Antwerpen: 'Hier gaan ze naar de gevangenis'

Recent werd op de Maasvlakte een groep van 12 drugsuithalers aangehouden. Korte tijd later waren ze met een bekeuring vrij man.
Recent werd op de Maasvlakte een groep van 12 drugsuithalers aangehouden. Korte tijd later waren ze met een bekeuring vrij man. © JBMedia
Drugsuithalers in de Rotterdamse haven vrezen een aanhouding meestal niet. Ze beschouwen de rit in het politiebusje van de Maasvlakte naar het bureau vooral als een stukje gratis vervoer. Een uur later staan ze lachend met een bekeuring van 95 euro buiten. "Maar hier in België schrikken de Nederlandse uithalers als ze naar gevangenis worden gebracht", zegt een woordvoerder van justitie in Antwerpen.
Maar liefst 25 uithalers arresteerden de Belgische douane en politie de afgelopen weken in de Antwerpse haven. Van die 25 kwamen 22 personen uit Nederland. Jonge mensen, vaak tussen de 18 en 30 jaar, weet de woordvoerder. De afgelopen nacht waren het drie Rotterdammers van 21, 34 en 38 jaar. "Vooral het sterk gestegen aantal van de Nederlanders vinden we opvallend. Daarom vragen we aandacht voor deze zaak."
De uithalers werden betrapt op de kades in de Antwerpse haven, waar ze containers openbreken om drugs te pakken. Eenmaal gepakt worden de mannen niet naar het bureau gebracht. "Ze schrikken als ze hier niet naar het bureau, maar naar de gevangenis worden gebracht. We straffen hier anders", legt de zegsman van de Antwerpse justitie uit. "De straffen die kunnen worden opgelegd variëren van hoge boetes tot vijf jaar gevangenisstraf."
Justitie probeert de criminelen zo snel mogelijk voor de rechter te brengen. Hun straf kunnen ze eventueel in Nederland uitzitten.
Een wetswijziging om ook in Nederland drugsuithalers strenger te straffen ligt bij de Eerste Kamer. De uithalers zouden dan bij aanhouding op verboden terrein een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.
Lees meer:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!