nieuws

'Sint neemt naar Maassluis weer zwarte en bruine Pieten mee'

Sinterklaas brengt bij de landelijke intocht in Maassluis weer vooral donkerbruine en zwarte Pieten mee, verwacht burgemeester Edo Haan. Of er ook bijzondere Pieten aan land komen, zoals vorig jaar in Gouda, weet hij nog niet. "Zwart en donkerbruin zijn de hoofdkleur", zegt Haan.
De burgemeester van Maassluis heeft donderdag een gesprek gehad met de NTR, de omroep die de intocht gaat uitzenden. Bekeken is waar de Sint voet aan wal zet, welke route het paard het beste kan lopen langs alle mooie plekjes van de stad.

Kleur

Ook de kleur van de Pieten is ter sprake gekomen. Edo Haan weet nog niet of de Stroopwafel-, Clowns- en Kaaspieten terugkeren die in 2014 in Gouda waren te zien. Hij denkt dat de Pieten vooral zwart en donkerbruin zijn.
Dat sluit aan bij uitlatingen van cabaretier Erik van Muiswinkel, die na achttien jaar stopt als Hoofdpiet. Hij is het er niet mee eens dat de NTR vasthoudt aan Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas. Hij vindt dat niet kunnen omdat veel mensen de kleur van het hulpje van Sinterklaas zien als kwetsend en racistisch.

Fantastische dag

Burgemeester Haan benadrukt dat de intocht een fantastische dag wordt. Hij is erg blij dat Sinterklaas besloten heeft om bij Hoek van Holland rechtsaf te gaan en dan de eerste links te nemen naar de haven van Maassluis.

Haan verklapt alvast dat tijdens de landelijke intocht de Furie een rol krijgt. De pakjesboot die altijd in Maassluis aanmeert, bestaat dit jaar 100 jaar. Op welke manier de Furie wordt ingezet, weet Haan nog niet. Daarover lopen nog gesprekken met Sinterklaas, zegt hij.

Open brief

Ruim honderd programmamakers, acteurs, sportmensen en andere Bekende Nederlanders hebben de NTR vrijdag in een open brief gevraagd Zwarte Piet definitief uit te zwaaien.
Tot de ondertekenaars behoren onder anderen Paul de Leeuw, Maarten Atmodikoro, Evgeny Levchenko, Jörgen Rayman en Susan Visser.