nieuws

Zwartrijder laat Rotterdam Centraal vaker links liggen

Poortjes Rotterdam Centraal
Poortjes Rotterdam Centraal
Conducteurs komen in treinen rond Rotterdam steeds minder zwartrijders tegen. Ook checken meer reizigers in sinds Rotterdam Centraal is afgesloten met toegangspoortjes.
Reizigers kunnen sinds een jaar niet meer zomaar het station oplopen. Ze moeten eerst inchecken met hun OV-chipkaart of een ander vervoersbewijs.
Sindsdien loopt het aantal mensen terug dat zonder geldig vervoersbewijs in de trein stapt. De NS telden 9 procent minder zwartrijders sinds de poortjes zijn gesloten.
Inchecken
Ondertussen steeg het aantal mensen dat zonder abonnement in- of uitcheckt met 10 procent, het dubbele van het landelijk gemiddelde van 5 procent.
De NS vinden het nog te vroeg om landelijke conclusies te trekken over de poortjes. ''Maar het NS-team in Rotterdam is tevreden met de eerste resultaten'', aldus het vervoersbedrijf.
Lak
Zwartijders leken in eerste instantie nog lak te hebben aan de poortjes. Kort nadat het station was 'afgesloten', sprongen diverse mensen over de barrières heen.
Toch lijken reizigers blij te zijn met de maatregelen. Uit eerder onderzoek bleek dat 99 procent van de passagiers zich veiliger voelt sinds de poortjes zijn gesloten.
Zwartrijders staan inmiddels op tientallen treinstations voor gesloten poortjes. In totaal zijn al 58 stations op deze wijze afgesloten.