nieuws

Flatbewoners in Ommoord gaan gebukt onder hoge energierekening

Een wietplantage? Een zonnebank die overuren draait? Of een enorme verzameling aquaria? Bewoners van vier flats in de Rotterdamse wijk Ommoord hebben het allemaal niet in huis. Toch kampen ze met torenhoge energierekeningen.
"Ik moest vorig jaar 2500 euro bijbetalen", zegt Mariëlla Mora Aguilar, bewoonster van een flat aan de Zernikeplaats. Ook anderen konden de portemonnee flink leegschudden na de eindafrekening: de een duizend euro, een ander 1500.

Geld terug

Daar tegenover staan veel flatbewoners die juist geld hebben teruggekregen. Achthonderd euro is geen uitzondering. "Het lijkt er op dat twintig procent van de bewoners veel te veel betaalt en tachtig procent veel te weinig", zegt Iris Haring, een andere bewoonster.
De grote verschillen komen door de zogeheten blokverwarming. Daarbij wordt de warmte in een heel gebouw verzorgd door een centrale verwarmingsketel. De bewoners zijn er verplicht op aangesloten.

Meters

In elk appartement hangen individuele meters. Maar die doen het volgens de bewoners niet goed. De malaise speelt in flats aan de Zernikeplaats, Einsteinplaats, Max Planckplaats en de Debijeweg.
Natuurlijk hebben de gedupeerden hun beklag gedaan. Bij verhuurder Havensteder, de bewonersorganisatie, de Woonbond, de geschillencommissie, bij welke instantie eigenlijk niet? Maar het is het verhaal van het kastje en de muur, verzuchten ze.

Problemen

Intussen zijn sommige bewoners diep in de problemen geraakt door de hoge energierekening, zegt Iris Haring. "Dit moet stoppen!"

Reactie Havensteder

Woningcorporatie Havensteder zegt in een reactie dat de geïnstalleerde meters kunnen worden nagekeken als huurders de factuur niet vertrouwen. Ook loopt er nog een onderzoek van de huurcommissie, die op grond van de conclusies een bindend advies geeft. Dat wordt over enkele weken verwacht.
Overigens worden de meters gecontroleerd door hetzelfde bedrijf dat de apparatuur heeft geïnstalleerd. Havensteder zegt dat dit meetbedrijf "er geen belang bij heeft om verkeerde informatie te laten uitlezen."
,

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl