nieuws

Dakenplan Winy Maas afhankelijk van dakeigenaren

Het dakenplan Winy Maas van architectenbureau MVRDV staat of valt met de toestemming van eigenaren van de gebouwen op wier dak iets gaat gebeuren.
Naar aanleiding van Maas' geroemde, tijdelijke trap bij het Centraal Station in Rotterdam lanceerde de architect vorige week een plan voor een hele bruggenroute over de daken in de binnenstad. In bioscoop Kriterion in het Groot Handelsgebouw presenteerde Maas maandagavond zijn plan met de daken:

"Je zou kunnen beginnen bij het dak van het Centraal Station", zegt de architect van onder meer de Markthal. "Dan naar de Delftse Poort, het gebouw van Unilever en vervolgens via het Manhattan Hotel afdalen bij Codarts. Dan heb je een aardig rondje."

Relingen

Volgens Matthijs van Ruiven Hoofd Stedenbouw van de Gemeente Rotterdam is een dergelijk plan sterk afhankelijk van toestemming van de eigenaren van de gebouwen."Wij als gemeente kunnen het een mooi idee vinden maar als gebouweigenaren het niks vinden dan houdt het toch echt op. Er zitten veel haken en ogen aan.Ook op gebied van veiligheid, de hoogte van relingen en dat soort dingen. "
Voor Leon van Geest organisator van de Rotterdamse Dakendagen is veiligheid ook een belangrijk onderwerp bij het organiseren van activiteiten op Rotterdamse daken.
:"Het moet altijd veilig zijn, terwijl niet alle daken er voor geschikt zijn, Bijvoorbeeld als een eer reling is uit de jaren 40, die nog gemaakt was voor hele kleine mensen. Of dak dat geschikt is om een glazenwasser te dragen, terwijl we er nu met twintig man op willen staan.

Enthousiast

"Wat betreft toestemming van eigenaren: een Rotterdamse eigenaar is vaak snel enthousiast. Maar als je praat met een Franse of een Duitse vastgoedeigenaar is het veel moeilijker, die zien het nut niet in. Tenzij wij ze kunnen overtuigen dat het gebouw meer waard wordt als er iets gebeurt op het dak. "
[twitter