nieuws

Minister: Aboutaleb moet meedingen naar PvdA-leiderschap

Burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb moet zich kandidaat stellen voor het PvdA-leiderschap. Dat vindt althans minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.
De minister, ook een PvdA'er, zei tegen RTL Z het een 'vreemde redenering' te vinden dat Aboutaleb alleen wil meedingen naar het partijleiderschap als Diederik Samsom niet meedoet. De burgemeester wil Samsom niet uitdagen, omdat hij hem lang heeft gesteund.
Dijsselbloem: "Ik denk dat het duidelijk is dat Aboutaleb de ambitie heeft om de kar te rekken en daar ook idealen in wil steken. En dan is ook het moment daar om dat gewoon kenbaar te maken. Je moet niet eerst wachten tot de ring leeg is, voordat je de ring betreedt."
De oproep van PvdA-prominent Dijsselbloem wil overigens niet zeggen dat hij in het kamp van Aboutaleb zit. De minister noemde huidig partijleider Samsom bij RTL Z een 'buitengewoon goede, inspirerende voorman van de PvdA.'
Uit een peiling bleek eerder deze maand dat de burgemeester goed ligt bij de kiezers. Dertien procent van de kiezers zou bij de volgende verkiezingen op de Partij van de Arbeid stemmen als Aboutaleb lijsttrekker is. Als Samsom lijsttrekker blijft, is dat maar vijf procent.