nieuws

Rotterdam maakt schoon schip met hardnekkige veelplegers

Rotterdam probeert grip te krijgen op een groep hardnekkige veelplegers van straatroven, overvallen en inbraken. Een jaar geleden werd een hard fysiek regime ingesteld in de duinen van Hoek van Holland om ze op het rechte pad te brengen en vooral te houden. Met het project Schoon Schip zegt de gemeente een voorzichtig succes te boeken.
"Ik vind dat ik positief bezig ben en ik wil uit de criminaliteit", dat zegt een 23-jarige deelnemer. Hij doet nu drie maanden mee aan Schoon Schip. "Soms is het zwaar en soms wat minder." 's Ochtends gaan de jongemannen aan de slag met snoeien, onderhoud aan bunkers en schoonmaken; 's middags wordt er gesport.
"De manier waarop wij werken, is proberen in het hoofd te komen van de betrokkene en op den duur als we binnen zijn, dan kunnen we gaan sturen", zegt Marco Jansen. Hij is mentor bij Schoon Schip en heeft gediend als marinier.
High Impact
Bijna vierhonderd Rotterdammers staan op een lijst van plegers van zogeheten high impact crimes, zoals straatroven, overvallen en inbraken. Voor 48 van hen geldt dat ze naast een door de rechter opgelegde straf ook het traject Schoon Schip moeten volgen.
Mentor Jansen: "Door werk en sport worden ze fysiek sterker en daardoor verbetert het evenwicht. En daar gaat het om. Als de jongens beter in hun vel zitten, dan presteren ze beter en worden ze als mens ook beter."
Resultaten
De eerste resultaten van het eerste jaar Schoon Schip zijn bekend. Er zijn er nu twintig aan de slag, acht zijn doorgestroomd naar een baan, vijftien zijn er uitgevallen en hun uitkering is stopgezet, twee dreigen uit te vallen en drie hebben zorg nodig.
De uitdaging is om deze groep hardnekkige veelplegers, die veelal ook een rotjeugd achter de rug hebben, op het rechte pad te krijgen. Kan je met een traject van drie maanden echt verschil maken en ook kan bewerkstelligen dat ze op het rechte pad blijven. Wat gebeurt er als ze na Schoon Schip het zelf weer moeten doen?
Begeleiden
"Dan houden we ze toch nog in de gaten. We blijven ze begeleiden ook al zijn ze hier weg. Dat doen we als ze een baan hebben, maar we doen het ook als ze terugvallen en weer in detentie komen. Dan zoeken we ze op en praten met ze. We houden dat lijntje vast."
De recidive-cijfers van veelplegers in Nederland liegen er niet om. Ruim de helft valt terug binnen het jaar en na vier is het percentage nog veel hoger. Het daadwerkelijke succes van Schoon Schip moet dus nog maar blijken. "Dat is helemaal waar", zegt de Rotterdamse Leefbaar-wethouder Joost Eerdmans. "Maar we doen aan nazorg en kunnen hun uitkering stopzetten als ze niet meewerken. Dus we hebben een stok achter de deur."
Hardnekkige veelplegers
Ook vindt de wethouder dat alles beter is dan de hardnekkige veelplegers op straat te laten zitten. Voor dit traject krijgt Rotterdam een ton subsidie van het ministerie van Justitie. Dat is één derde van het totale prijskaartje. Per deelnemer kost het de gemeente 1500 euro per maand.
Het is nog te vroeg voor harde conclusies maar Rotterdam hoopt verschil te maken met een financiële stok achter de deur, aandacht en intensief volgen.
De 23-jarige deelnemer die anoniem wil blijven, hoopt nu echt een andere weg in te slaan. "Ja ik neem de kans en ik krijg de kans toch ook een beetje. Het is moeilijk maar daar is Schoon Schip voor toch?" Zijn droom is iets van zijn leven maken; het liefst wordt hij steigerbouwer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl