ADVOCAAT

Rotterdamse advocate boekt succes in Texas: moordverdachte in dubieus proces is uit de dodencel. 'Je valt hier van je stoel van de fouten'

Clinton Young in de dodencel in Livingston, Texas
Clinton Young in de dodencel in Livingston, Texas © Jessica Villerius/Posh Productions
Na 18 jaar, 6 maanden en 14 dagen wordt de celdeur van Clinton Young opengeschoven en mag hij de dodencel in Livingston, Texas, verlaten. De fatale injectie gaat voorlopig in de ijskast door een beslissing van het hof van beroep in Texas dat hem een nieuw proces gunt. In zijn zaak blijkt een onwaarschijnlijke fout te zijn gemaakt. De Rotterdamse advocate Merel Pontier strijdt al jaren voor Clinton Young, eerst vanuit Nederland, nu in de VS zelf. “Dit is geweldig nieuws. Het terugdraaien van de doodstraf komt echt zelden voor.”
De Texas Court of Criminal Appeals laat er geen gras over groeien: de 38-jarige Clinton Lee Young heeft nooit een eerlijk proces gehad. De reden is onthutsend: de officier van justitie in zijn zaak werkte samen met de rechter die oordeelde over het lot van Young. Zoals een oud-rechter in de VS het stelt: ‘Alsof een voetballer ook de adviseur is van de scheidsrechter’.
Maar wie nu denkt dat de onthulling tot een schandaal leidt in de VS, met het aftreden van de minister van justitie, die komt bedrogen uit. Merel Pontier: “Ik was echt in shock toen ik het hoorde, maar hier zeggen veel mensen: ‘oh, kan dat dan niet?’ De media berichten erover maar in de politiek is het geen issue. De officier van justitie mag zijn werk niet meer doen, maar dat is het dan. Niemand ligt er hier wakker van.”
Merel Pontier
Merel Pontier © Privécollectie
Merel Pontier(29) is nu legal director van de Clinton Young Foundation. De stichting begeleidt Young en zorgt dat hij een zo goed mogelijk juridisch team krijgt. Belangstelling voor de zaak kreeg zij al toen zij nog in Rotterdam woonde en voor DSW zorgverzekeraar werkte. In de loop van de jaren vloog zij meermalen naar Texas om Clinton op te zoeken in zijn dodencel. Het is een schamele ruimte van zes vierkante meter: een metalen bed, wc, tafeltje en een raam dat te hoog zit om naar buiten te kijken. “Wat sowieso niet kan, want ze maken het nooit schoon.”
Ondertussen wordt in ieder geval geld ingezameld voor het nieuwe proces. De donaties komen binnen en vooralsnog meer vanuit Nederland dan de VS zelf. “In Amerika denken ze: waarom zouden we ons druk maken om die ene uit duizenden gevallen? Wij zijn de doodstraf niet gewend. In Nederland leeft de zaak van Clinton meer, hoe gek dat ook klinkt.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl