nieuws

'Man in Beatrixpark lokte dodelijke schoten mogelijk uit'

De politie houdt het voor mogelijk dat de 21-jarige man die in het Beatrixpark in Schiedam door politiekogels om het leven kwam, zijn dood zelf heeft uitgelokt. Bronnen rondom het onderzoek melden dat deze theorie serieus genomen wordt, omdat de vader van de Capellenaar ook door de politie werd doodgeschoten.
Dat gebeurde in 2010 in Nijmegen. De familie begon daarna tevergeefs een rechtszaak om de politiemensen die de kogels hadden afgevuurd, veroordeeld te krijgen. Het gerechtshof zag in 2012 uiteindelijk geen reden de agenten te vervolgen; er zou sprake zijn geweest van noodweer.
Vuurwapen
De politie kreeg maandagavond via 112 de melding binnen dat er in het Beatrixpark iemand was beroofd en dat daarbij was geschoten. De melder gaf daarbij ook een signalement door dat sterk overeenkwam met dat van de gedode Mitchel.
Aangezien er mogelijk een vuurwapen in het spel was, werd de Capellenaar in het park benaderd met een speciale techniek. Toen de politie Mitchel in het park aantrof, zou die ‘Schiet dan, schiet dan!’ hebben geroepen.
Uiteindelijk vuurde de politie meerdere kogels op hem af. Ondanks reanimatiepogingen overleed de Capellenaar.
Er is in het Beatrixpark intensief gezocht naar een vuurwapen, maar woensdag liet Justitie weten dat er nog niets gevonden is.
Belangrijke vragen
De Rijksrecherche leidt het onderzoek naar de gebeurtenissen. Een aantal belangrijke vragen moet worden beantwoord. Wie is bijvoorbeeld de anonieme beller die via 112 melding maakte van de beroving? Die persoon heeft zich vooralsnog niet meer gemeld.
Een andere belangrijke vraag is: wie is er beroofd? Er heeft zich tot nu toe niemand bij de politie gemeld als slachtoffer.
De politie houdt er daarom rekening mee dat de Capellenaar zelf de melding heeft gedaan. Hij had een telefoon bij zich, naar later bleek zonder simkaart.
Maar je kunt ook zonder simkaart bellen met 112. Je belt dan anoniem, omdat een mobieltje zonder simkaart immers geen telefoonnummer heeft.
Geluidsopnamen
Van die 112-melding heeft de politie geluidsopnamen omdat elk 112-gesprek automatisch wordt opgeslagen. Om vast te stellen of de stem van Mitchel is, kan de Rijksrecherche de opname laten horen aan de familie. Dat was dinsdag nog niet gebeurd.
En als de Capellenaar inderdaad de melder was, dan is de vraag: waarom deed hij dat? En waarom gaf hij zijn eigen signalement door? Waarom bellen met een telefoon zonder simkaart? Waarom zou hij in het Beatrixpark tegen agenten hebben geroepen: ‘Schiet dan, schiet dan’?
Suicide-by-cop
Bronnen rond het onderzoek zeggen dat de handelingen van de Capellenaar passen in het scenario dat Mitchel zijn dood zelf heeft uitgelokt. Zo’n dood wordt ook wel suicide-by-cop genoemd.
Vader
Die mogelijke verklaring wordt ondersteund door de dood van de vader van Mitchel. Die werd in augustus 2010 door de politie in Nijmegen doodgeschoten, nadat hij politiemensen zou hebben bedreigd. Op het moment dat hij een politiehond doodstak, werd de toen 40-jarige man getroffen door meerdere politiekogels.
Suicide-by-cop is een van de theorieën waarmee de politie rekening houdt. Maar het kan nog steeds dat de 112-beller zich meldt, of dat het slachtoffer van de beroving alsnog opduikt. En de kans bestaat nog steeds dat er in het Beatrixpark toch een vuurwapen gevonden wordt.
De doodgeschoten Mitchel kan zijn versie van het verhaal niet meer vertellen. De vraag is dan ook of de zaak ooit helemaal wordt opgehelderd.
Update 17.30 uur: Justitie bevestigt dat er rekening mee wordt gehouden dat Mitchel bewust de confrontatie zocht met de politie. Een familielid herkende zijn stem na het beluisteren van de 112-melding. Ook werd naast het lichaam van de Capellenaar de mobiele elefoon gevonden waarmee de 112-melding werd gedaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl