nieuws

Rotterdamse innovatie: water maken uit wind

Een windmolen die geen energie opwekt, maar drinkwater creëert. Een Rotterdams bedrijf heeft een manier gevonden om het tekort aan schoon water in de wereld terug te dringen.
Het bedrijf Rainmaker heeft een windmolen ontwikkeld die met een koelsysteem hete lucht kan koelen en uit de condens water kan halen. Ook is er een model dat van zout of vervuild water door verdamping en koeling weer zoet water kan maken.
Joost Oosterling van Rainmaker: "Bij luchtwater kunnen we 7500 liter water per dag produceren. Bij de andere toepassing kunnen we 100.000 liter water per dag maken."
Schaarste
Op veel plekken in de wereld is water een schaars goed. In de toekomst lijkt dat alleen maar erger te worden. Verschillende bedrijven zoeken daarom naar oplossingen.
Joost Oosterling: ''Eén op de negen mensen in de wereld heeft geen toegang tot schoon drinkwater. Dat zijn 750 miljoen mensen. Als we niks gaan doen is de verwachting dat in 2050 één op de twee mensen krijgt te maken met waterschaarste".
Zonne-energie
Het bedrijf benadrukt dat hun product geen brandstof nodig heeft en alleen op zonne-energie of windenergie werkt. Het kan dus overal in de wereld worden ingezet.
In de nieuwe fabriek kunnen tweehonderd van deze water-uit-wind producerende windmolens per jaar gebouwd worden. De eerste order is binnen. In oktober worden 10 exemplaren aan Jamaica geleverd.