CORONAVIRUS

Vakbond verzoekt leden om geen gehoor te geven aan QR-code op het werk

Containers in de haven van Rotterdam
Containers in de haven van Rotterdam © Rick Huijzer
FNV Havens roept haar leden op om niet mee te werken aan het coronatoegangsbewijs, mochten de QR-codes worden uitgebreid naar de werkvloer. Als een werkgever een QR-code eist van werknemers om aan het werk te kunnen, dan zou dat tot acties van de vakbond kunnen leiden.
Afgelopen dinsdag kondigde demissionair premier Rutte en minister De Jonge aan dat wordt onderzocht of het mogelijk is om de QR-code verplicht te stellen op de werkplek. Daar is wel een meerderheid van de Tweede Kamer voor nodig.
De vakbond zegt het niet te accepteren dat werkgevers in dat geval onderscheid tussen werknemers maken. Met deze beslissing wil FNV Havens voorkomen dat het 'in discussies over de QR-code wordt gezogen', de vakbond zegt zich daar namelijk niet in te willen mengen. "Wij gaan over werk en inkomen van onze leden op de werkplek en niet over hoe onze leden hun vrije tijd willen inrichten en hun inkomen willen spenderen."
De vakbond vraagt haar leden wel om andere maatregelen op het werk, zoals de anderhalvemeter en het gebruik van mondmaskers, te respecteren.