nieuws

Toezichthouder Franciscus weg om geboortezorg

Franciscus Vlietland (archieffoto)
Franciscus Vlietland (archieffoto)
Eén van de vier leden van de raad van toezicht van het Franciscus is afgetreden vanwege het besluit over de geboortezorg. Hij vindt dat zwangere vrouwen bij een gewone geboorte terecht moeten kunnen in het Schiedamse Franciscus Vlietland.
Han Boxma zegt dat zijn positie onhoudbaar is geworden nu de overige toezichthouders het besluit hebben goedgekeurd om alle bevallingen vanaf volgend najaar in Rotterdam te laten plaatsvinden.
"Mijn uitgangspunt was in eerste instantie hetzelfde als de patiënten, de huisartsen, de verloskundigen, de politiek en de verzekeraar. De patiënt centraal, de zorg dichtbij als het kan en veraf als het moet. Als zij, net als ik, niet achter de plannen staan, dan moet ik mijn functie na zo'n besluit neerleggen."

Bevallen moet in Vlietland blijven

Als voormalig chirurg van het Maasstad Ziekenhuis en traumaspecialist had Schiedammer Boxma veel belangstelling voor een nieuwe opzet van de geboortezorg bij het Franciscus.
"Het is uitstekend dat er een expertisecentrum in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam komt. Dat is goed om de verhoging van de kwaliteit na te streven. Alle gevallen waarvan je vooraf weet dat het gecompliceerd wordt, stuur je naar Rotterdam. Maar dat betekent niet dat je voor elke bevalling naar zo’n centrum moet. Ik vind dan ook dat bevallen in het Vlietland mogelijk moet blijven."
Maar Boxma verloor de discussie binnen de raad van toezicht. "Waarom geen compromis, heb ik voorgesteld. Dan hou je de gewone bevallingen ook in het Vlietland. Als ziekenhuis volg je de gang van zaken en kun je desgewenst het beleid bijstellen. De discussie over dat compromis is er met mij nooit geweest."

Coöperatie

Boxma werd in 2013 lid van de raad van toezicht op voordracht van de Coöperatie Vlietland. Die coöperatie zou ooit de basis worden van het Vlietland Ziekenhuis. Maar de samenwerking van huisartsen, zorginstellingen en zorgverzekeraar DSW werd in 2010 door de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) tegengehouden.
Boxma was nog het enige lid met een medische achtergrond in de raad van toezicht. De andere deskundige, voorzitter Jan Kleijne, legde eerder zijn functie neer. Dat had niets te maken met de plannen van Franciscus. Hij verschilde teveel over de vorm van besturen met de raad van bestuur.
Franciscus is inmiddels een procedure gestart voor twee nieuwe leden voor de raad van toezicht.