nieuws

Protestmars in Schiedam tegen politiegeweld

Tussen de 100 en 150 mensen hebben vrijdagavond in Schiedam meegelopen in een demonstratie tegen racisme en geweld door de politie. Aanleiding was de dood maandag van Mitchel Winters in het Beatrixpark. De 21-jarige Capellenaar kwam om het leven door politiekogels.
De deelnemers aan de protestmars verzamelden zich achter het station van Schiedam. Daar luisterden ze naar toespraken van de familie en de organisatie. Die vinden dat de politie de jongen ten onrechte heeft doodgeschoten. "Waren er geen andere opties?"

Van der Steur

De organisatie eiste dat er onafhankelijk onderzoek komt naar de dood van Winters. "Het had onze zoon kunnen zijn." Ook vindt ze dat minister Van der Steur moet aftreden. Van der Steur wil dat agenten als ze geweld hebben gebruikt niet langer automatisch als verdachte worden opgepakt.

Oorspronkelijke route

De demonstranten, onder wie ook veel familie, liepen via het Plein 40-45 naar het Prinses Beatrixpark, waar ze bloemen neerlegden. Het was aanvankelijk de bedoeling van de organisatie dat ze daarna zouden doorlopen naar het politiebureau aan het Blijdorpplein te gaan "om onze eisen kenbaar te maken aan de politie."
Maar op aandringen van de gemeente hebben de demonstranten daarvan afgezien. Eerst had Schiedam ook gevraagd om niet naar het park te gaan, maar gezien de omvang van de groep mochten de betogers toch naar de plek waar Mitchel Winters werd doodgeschoten.
In een speech heeft de organisatie alle deelnemers bedankt, waarna iedereen is teruggelopen naar het station. De protestmars is rustig verlopen.