nieuws

Moslims beginnen aan de ramadan

moskee
moskee
Voor moslims is maandag de ramadan begonnen. Wie meedoet aan de islamitische vastenmaand, mag dertig dagen niet eten, drinken, roken en vrijen tussen zonsopgang en zonsondergang.
Dit jaar is de religieuze maand voor velen wel extra zwaar, omdat de kortste nacht van het jaar er in valt van 18 op 19 juni. Dat betekent dus extra lang vasten.

Maand van bezinning

De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning. Zieken, zwangere vrouwen en reizigers hoeven niet te vasten, net zo min als jonge kinderen en soldaten. Kinderen mogen al van jongs af aan meedoen als ze dit willen, maar beginnen meestal rond hun tiende of twaalfde levensjaar met vasten.
Aan het einde van de ramadan is het Suikerfeest, waarop juist wel uitbundig wordt getafeld. Het feest wordt gevierd op 6 juli.
Hoeveel Nederlandse moslims precies meedoen aan de ramadan, is onbekend. Volgens Marianne Vorthoren van het Platform voor Islamitische Organisaties Rijnmond wonen in onze regio zo'n 100.000 mensen met een islamitische achtergrond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl