nieuws

Joint Strike Fighter vliegt nu wel over Rotterdam

Defensie heeft de route van de JSF-rondvlucht over Nederland aangepast. Dinsdag vliegt het toestel ook over onder meer Rotterdam en Maastricht.
De vlucht zou eigenlijk vorige week al plaatsvinden en zou toen beide steden en het oosten van Nederland links laten liggen. Daarop kwam de nodige kritiek. De rondvlucht ging uiteindelijk door laaghangende bewolking niet door.
Het nieuwe gevechtsvliegtuig zal relatief laag (ongeveer 400 meter hoogte) en langzaam langs een aantal bezienswaardigheden vliegen. Op die wijze kan het grote publiek kennis maken met de opvolger van de F-16, stelt het ministerie van Defensie.
Het toestel vertrekt om 14.19 uur vanaf vliegbasis Leeuwarden. Daarna vliegt de JSF onder meer over Groningen, Nijmegen, Maastricht, Kinderdijk, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Even voor half vijf keert het toestel terug op de vliegbasis in Leeuwarden. Over Kinderdijk vliegt het toestel volgens de planning tegen 16:00 uur, om kort daarna langs de Erasmusbrug te scheren.
Twee F-35's zijn voor een aantal weken in ons land. Ze vertrekken over minder dan twee weken weer richting de Verenigde Staten. De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen.
Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen. Dat zouden er volgens de aanvankelijke plannen 85 worden, maar de ontwikkelingskosten bleven maar stijgen, waardoor de kosten per toestel veel hoger uitvallen dan eerst werd gedacht. Nederlandse bedrijven werken wel mee aan de ontwikkeling.