nieuws

Voorlopig geen ganzen vergast in Zuid-Holland

Gans
Gans
Ganzen zijn voorlopig hun leven zeker in de provincie Zuid-Holland. Het provinciebestuur verleent dit jaar geen ontheffingen meer voor het vangen en vergassen van de vogels.
Diverse rechtbanken hebben geoordeeld dat de manier waarop ganzen momenteel groepsgewijs worden gevangen, met zogeheten vangkralen, in strijd is met de wet. Daarom wordt het vangen van groepen ganzen ''feitelijk onmogelijk'', schrijft gedeputeerde Han Weber (Natuur) aan Provinciale Staten.
De bestuurder waarschuwt dat het niet vangen en doden van ganzen mogelijk gevolgen kan hebben voor de luchtvaart en dan met name in de omgeving van Schiphol. Ganzen kunnen een gevaar vormen voor laagvliegende vliegtuigen.

Rechtszaak

Schiphol en de provincie Noord-Holland willen gewoon doorgaan met het vangen en vergassen van de vogels. Daarover loopt momenteel nog een rechtszaak, die is aangespannen door Animal Rights en de Faunabescherming.
Jagers mogen rond de luchthaven ganzen afschieten, maar dat schiet volgens Schiphol niet op. Vergassen is effectiever, maar over de vraag hoe acceptabel dat is, verschillen de meningen. Dierenbeschermers vinden dat er genoeg alternatieven zijn, zoals het verjagen van de dieren of het onaantrekkelijk maken van het gebied rond luchthavens.

Wet aangepast

Overigens is de wet inmiddels aangepast, waardoor de combinatie van vangen met hulpmiddelen en vergassen vanaf 1 januari wel weer is toegestaan. In de tussentijd geeft Zuid-Holland er dus geen toestemming voor. "Een eventueel verleende ontheffing zal namelijk in een gerechtelijke procedure naar verwachting geen stand kunnen houden", aldus Weber.