nieuws

Shell snijdt verder in investeringen

Shell Pernis Flickr cc Gerard Stolk
Shell Pernis Flickr cc Gerard Stolk
Shell blijft de komende jaren voorzichtig met investeringen en zet het mes stevig in de kosten, in een poging de winstgevendheid te verbeteren. De overname van het Britse gasbedrijf BG
levert daarbij meer kostenvoordelen op dan eerder gedacht. Dat maakte het olie- en gasconcern dinsdag bekend.
Shell heeft zijn kasstroom fors zien slinken door de enorme daling van de olieprijs en verwacht dat die situatie nog een tijd zal aanhouden. Om de financiële positie te beschermen beperkt de oliegigant de investeringen in de periode tot 2020 tot 25 à 30 miljard dollar per jaar. Dit jaar wordt naar verwachting 29 miljard dollar geïnvesteerd. Dat is zo'n 35 procent minder dan het niveau dat Shell en BG in 2014 nog samen haalden.
Topman Ben van Beurden sprak in een toelichting van een ,,transformatie'' van Shell. Door zich te richten op veelbelovende projecten, de kosten te verlagen en afscheid te nemen van activiteiten die niet tot de kern van het bedrijf horen, wordt Shell volgens hem beter bestand tegen de moeilijke marktomstandigheden.
Shell richt zijn investeringen de komende jaren vooral op diepzeeboringen en chemicaliën. Op die vlakken beschikt het bedrijf naar eigen zeggen al over belangrijke posities en betaalbare groeiplannen. Na aanloopverliezen moeten de investeringen in de komende drie tot vijf jaar vruchten afwerpen.
De vraag naar olie en gas blijft de komende decennia groot, voorspelde Van Beurden. Tegelijkertijd verwacht hij wel grote en aanhoudende veranderingen in de energiemarkt, onder meer doordat uiteindelijk de omslag naar meer milieuvriendelijke brandstoffen zal worden gemaakt. Dit biedt Shell in zijn ogen ,,belangrijke kansen''.
Op langere termijn, na 2020, verwacht het bedrijf dan ook veel van de productie uit schalievelden en van nieuwe energie. De investeringen blijven hier voorlopig echter beperkt, op zoek naar nieuwe groeikansen. Shell denk wel een belangrijke rol te kunnen spelen bij de opkomst van duurzamere energie, bijvoorbeeld uit biomassa, waterstof, zon en wind.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl