nieuws

Jongleur Niels Duinker uit Spijkenisse in Amerikaans museum

Hij is pas dertig jaar, maar nu al heeft Niels Duinker uit Spijkenisse als jongleur vier wereldrecords bijgeschreven in het Guinness Book of Records. Er wordt nu zelfs een hoekje voor hem ingeruimd in het World Records Museum in het Amerikaanse Tennessee.
Duinker werd gevraagd om twee voorwerpen mee te geven waarmee hij de records behaalde die dit jaar zijn gevestigd. Naast een certificaat van de records zijn zijn prestaties in het museum ook te zien in een filmpje.
"Ik heb twaalf bekers tegelijk in de lucht gehouden en die op elkaar gestapeld", zegt Duinker over een van de records die hij gevestigd heeft. Daarnaast heeft hij het record 'zo lang mogelijk jongleren met een blinddoek op' verbroken.
Duinker vindt het geweldig dat hij nu in een van de musea van het Guinness Book of Records te zien is: "Je ziet in dat museum in de plaats Gatlinburg de bokshandschoenen van Muhammad Ali en een gouden plaat van Michael Jackson. En nu staat daar ook een beker van Niels Duinker!"
De Spijkenisser jongleert al sinds zijn twaalfde. "Ik kreeg toen een jongleerpakket en ben daarmee aan de slag gegaan.''
Kort daarop ging hij ook oefenen bij Circus Rotjeknor. Daar bleef hij drie jaar. "Dat was een katalysator. Want als ik daar een truc zag, ging ik er thuis de hele week mee oefenen tot ik het onder de knie had."
Het niveau dat Duinker nu bereikt heeft, heeft hem wel heel wat oefenen gekost. "De befaamde 10.000 uren oefenen heb ik zeker wel gehad." Niels Duinker treedt op als professioneel jongleur op cruiseschepen en gaat ook regelmatig op tournee met zijn show.
Records vestigen vindt Duinker een leuke uitdaging. "Ik probeer iedere keer de grens te verleggen in mijn shows maar ook met technieken. En zo'n recordpoging is daarvoor een mooie stimulans."