nieuws

'Geflirt van Aboutaleb niet zonder gevolgen'

Rotterdamse fractievoorzitters zetten vraagtekens bij de precieze intenties van burgemeester Aboutaleb. De afgelopen week zei hij herhaaldelijk niet de strijd aan te willen gaan met zittend PvdA-leider Diederik Samson over het partijleiderschap.
In de aanloop naar de verkiezingen hebben meerdere prominente PvdA-partijleden nadrukkelijk aan Aboutaleb gevraagd zich kandidaat te stellen. Ondanks
van Aboutaleb denken diverse Rotterdamse fractievoorzitters dat de Rotterdamse burgemeester toch ambities houdt voor het partijleiderschap.

Aboutaleb wil gevraagd worden

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn wil meer duidelijkheid van de Rotterdamse burgemeester:
"Aboutaleb zegt niet dat hij het niet gaat doen, hij maakt de indruk gevraagd te willen worden en geen risico te willen lopen. Als hij iets anders wil gaan doen, is dat prima maar ik wil daar wel duidelijkheid over. Hij mag er in de zomer over nadenken maar dan moet het klaar zijn."

Ongepast

In een interview met Radio Rijnmond liet Aboutaleb dinsdag weten het ongepast te vinden dat andere politieke partijen zich in deze kwestie bemoeien.
"Het gaat om een debat binnen de partij (PvdA) en ik zou het fijn vinden als andere partijen dat ook respecteren en zich daar niet teveel mee bemoeien."

Consequenties

Volgens VVD-fractievoorzitter Antoinette Laan kan dat niet: ''Als je dit soort dingen doet, avances maken of flirten in de openbaarheid, dan gaan mensen daar vragen bij stellen, daar moet je ook mee omgaan. Je kunt in de politiek niet knipogen naar iemand, als de rest er bij staat, zonder dat dat consequenties heeft.''
Laan wil ook duidelijkheid van Aboutaleb: ''Het één of het ander; allemaal goed maar laat het gewoon even weten, bijvoorbeeld in het presidium (overleg van de fractievoorzitters).'' Aboutaleb moet volgens Laan klip en klaar laten weten of hij blijft of gaat. "Of je zegt dat je het pas in september of oktober weet en geef dan je antwoord. Maar wees daar open en eerlijk over."

Onhandige uitspraak

Ook volgens Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Buijt maakt Aboutaleb de indruk hij gevraagd wil worden voor het partijleiderschap door zo te benadrukken niet mee te willen doen aan een strijd om die functie.
De verwarring rond de toekomst en ambities van Aboutaleb zijn volgens Buijt terug te voeren op een onhandige uitspraak van de burgemeester in het tv-programma Nieuwsuur.
"Daarin heeft hij gezegd dat hij het wel eventueel tegen Lodewijk Asscher zou willen opnemen. Dat is hem gewoon ontglipt. Daarmee heeft hij de indruk gewekt dat hij het wel wil. Hij had beter kunnen zeggen dat hij zich onhandig had uitgedrukt. Iedereen maakt fouten. Aboutaleb ook. Maar zeg dat gewoon."