nieuws

Jubilerend Vreewijk krijgt watertap terug

Op de Brink in het Rotterdamse tuindorp Vreewijk wordt woensdagmiddag een monument onthuld om het 100-jarig bestaan van de wijk te vieren. Het is een tappunt voor drinkwater.
"Dat tappunt stond er vroeger ook", weet Peter de Klerk, voorzitter van de stichting die alle festiviteiten rond het 100-jarig bestaan organiseert. "Ik heb me laten vertellen dat het bedoeld was voor de paardentram. Die er nooit gekomen is."
Volgens De Klerk had Vreewijk zeker tot aan de Tweede Wereldoorlog verschillende openbare plekken waar je water kon tappen. Voor 30.000 euro is een van die kranen weer nu weer in ere hersteld.
Tarzan
Buurtbewoner Gerard laat deze ochtend op zijn saunaslippers met witte sokken de hond uit. Tarzan heet de gespierde viervoeter.
Z'n baas wil het in ere herstelde tappunt op de Brink best even testen. Fier haalt hij de hendel over. "Er komt alleen koud water uit", concludeert hij.
Wat dat betreft biedt Tarzan uitkomst. Niet gehinderd door gevoel voor decorum tilt de reu z'n poot op. Een straal klettert tegen de bakstenen. "Kijk", zegt Gerard met een grijns, "nou hebben we ook warm water..."