nieuws

Rotterdam pakt verborgen misdaad aan met vergunningplicht

De gemeente Rotterdam gaat een nieuw instrument inzetten om de verborgen criminaliteit aan te pakken: de vergunningplicht. Deze maatregel maakt het dubieuze ondernemers moeilijker om een winkel als dekmantel voor illegale praktijken te gebruiken.
De burgemeester kan in de toekomst een vergunningplicht op een winkelpand leggen als er sprake is van zogeheten ondermijnende criminaliteit. Dat zijn witwaspraktijken, illegale gokhuizen of hennepkwekerijen achter de voordeur van een winkel.
Nu ontspringen ondermijnende criminelen vaak de dans. Als in een winkel een illegale praktijk wordt aangetroffen, dan gaat de tent voor drie maanden of een half jaar dicht. Daarna kunnen mensen weer ongestoord verder gaan.
Met deze nieuwe maatregel, waarvoor de APV (algemeen plaatselijke verordening) is aangepast, kan de gemeente illegale praktijken definitief stopzetten.
Ook kan de gemeente onderzoek doen naar de achtergronden van een ondernemer. Deze maatregel zou ook pandeigenaren ertoe aan moeten zetten om alleen met betrouwbare ondernemers in zee te gaan.
Zonder de vergunningplicht hoeven ondernemers niet langs de gemeente om een winkel te beginnen. De gemeente wil niet de hele stad 'vergunnen'. Dan zou de vrijheid van het ondernemer teveel worden gedwarsboomd.
Met de nieuwe maatregel kan de burgemeester een specifiek winkelpand of een deel van een winkelstraat de vergunningplicht opleggen. Dan moet je eerst bij de gemeente langs met een goed verhaal.
Deze maatregel versterkt de Rotterdamse aanpak van ondermijnende criminaliteit. Sinds een jaar is dit een prioriteit van de gemeente.