nieuws

Gerechtshof legt Dordtse bezwarentijger aan banden

Mustafa Karasahin in de rechtbank
Mustafa Karasahin in de rechtbank
De voormalige Dordtse huisjesmelker Mustafa Karasahin mag nog maar één keer per kwartaal een brief schijven aan de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald.
Als hij vaker schrijft, mag de dienst hem voor straf laten gijzelen in een gevangenis. Eerder besloot de Rotterdamse rechtbank om de zogenoemde bezwarentijger niet aan banden te leggen, omdat hij gijzeling in een cel niet als straf ervaart.

Hoge kosten

Omdat de rechtbank wèl een maximum had opgelegd aan het aantal brieven, waarmee hij de gemeente Dordrecht al jaren bestookt, ging de Omgevingsdienst in beroep tegen de uitspraak. Naar nu blijkt met succes.
Overheidsinstanties ervaren overlast en hoge kosten door het geschrijf van Karasahin, omdat ze wettelijk verplicht zijn om binnen bepaalde termijnen te reageren op brieven. Ook gebruikte (of misbruikte) de brievenschrijver daarbij vaak de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Deurwaarder

Karasahin ligt al geruime tijd overhoop met de gemeente Dordrecht en de Omgevingsdienst, die namens de gemeente onder meer de vergunningen en het gebruik van zijn panden controleerde. Dat resulteerde in duizenden brieven en tientallen rechtzaken.
De kosten van boetes, die hij niet betaalde, liepen zo hoog op dat de gemeente via een deurwaarder alle panden van de huisjesmelker liet verkopen. Uit een soort wraak bleef Karasahin de gemeente en de OZHZ bestoken met brieven en WOB-verzoeken.

Strafzaak

Naast de rechtzaken over de veelschrijverij was er ook een strafzaak. Daarin werd Karasahin veroordeeld, onder meer wegens bedreiging van ambtenaren. Tegen dat vonnis ging hij in beroep. Wanneer die zaak dient voor het Hof is nog niet bekend.