nieuws

Politie onderzoekt optreden agent in Capelle aan den IJssel

Politie Rotterdam Archief
Politie Rotterdam Archief © Thijs Kern
De politie gaat bekijken wat er precies gebeurd is in Capelle aan den IJssel bij de arrestatie van drie mannen bij de Koperwiek. Bij die arrestatie heeft een vrouw een tik in haar gezicht gekregen. Beelden daarvan circuleren nu op het internet.
Volgens de politie gebeurde het incident na een beroving bij Winkelcentrum De Koperwiek. Agenten in de buurt herkenden drie mannen die voldeden aan het signalement en die eerder voor berovingen zouden zijn aangehouden.
Een van de drie mannen wilde weglopen en werd daarom aangehouden. Een tweede man viel daarop de agent aan. Ook omstanders bemoeiden zich fysiek met de aanhouding. De vrouw was er daar volgens de politie één van.
"We gaan nu kijken of het verhaal van de agent klopt met de regels die wij hebben voor het gebruiken van geweld", laat een politiewoordvoerder weten. "Maar dat is standaard bij elk geval."

Filmpje

Volgens de politie is het filmpje online gezet door een familielid van een van de opgepakte mensen. Te horen is dat een vrouw dingen zegt tegen meerdere agenten. Een motoragent maakt een paar keer een wegwuifbeweging en raakt de vrouw meerdere keren aan. Op het laatst volgt er een tik.
Volgens de politie geeft het filmpje geen compleet beeld van de gebeurtenissen in Capelle aan den IJssel. "Je moet ook de vraag stellen: waarom gaat die vrouw niet weg als ze al meerdere keren gewaarschuwd is?", zegt de woordvoerder verder.
In totaal zijn er vijf mensen aangehouden; de drie verdachten van een beroving, de vrouw in het filmpje en een andere man die ook niet luisterde naar de politie.
Woensdagavond verscheen een langer filmpje van de kwestie online.