nieuws

Westvoorne pakt wildgroei 'illegale' tuinen aan

De gemeente Westvoorne is zijn eigen grondbezit aan het inventariseren en dat levert in sommige gevallen vervelende situaties op voor tuinbezitters. Sommige bewoners bezitten namelijk minder grond dan ze tot nu toe dachten: een deel van hun tuin blijkt gemeentegrond te zijn.
De tuin van Tonny en Arie Jongeling uit Rockanje grenst aan het water. Althans, daar gingen ze vanuit.
Na meting blijkt dat hun tuin eigenlijk zo'n twee meter minder diep is; de rest is van de gemeente. En dus kunnen ze kiezen: ze kopen of huren de grond, of ze staan hun stuk tuin af, waarna de gemeente er openbaar groen van maakt. Als de familie Jongeling hun tuin wil houden zoals hij nu is, kost dat ongeveer 1700 euro.

Tientallen tuinen

De tuin van de familie Jongeling is niet uniek. Er zijn tientallen tuinen in Westvoorne waarvan hele stukken eigenlijk gemeentelijk bezit is.
Bij sommigen is het stuk dat ze oneigenlijk gebruiken zo groot, dat ze maar liefst 5000 euro moeten neerleggen als ze het willen laten zoals het is.

Duidelijkheid

Volgens wethouder Blok is het project Snippergroen bedoeld om duidelijkheid te scheppen:
"Ik kan best begrijpen dat sommige bewoners dit niet leuk vinden omdat veel mensen zich ook niet bewust zijn van het feit dat hun tuin gedeeltelijk op gemeentegrond ligt. Daarom gaan we een-op-een met mensen in gesprek en gaan we in onderhandeling over een oplossing."