nieuws

Met Bart-Joost valt niet te spotten

Hij is er helemaal klaar mee. Met de spugende en fuck you roepende jongeren, die over de stoep rijden, bijna een oude man scheppen en tv-opnames verstoren. Dus brengt Bart-Joost van Rij, raadslid voor Leefbaar Rotterdam, zijn tas in stelling en deelt een klap uit.
Het gebeurt woensdag op de Coolsingel, net voor het Rotterdamse stadhuis. Een verslaggeefster van PowNews interviewt daar twee raadsleden over de flirt van burgemeester Aboutaleb met de landelijke politiek.
Correctie
Het maken van opnames valt niet mee, omdat jongeren op een fiets en een scooter hinderlijk door het beeld rijden. Ze stoten kreten uit die het woordenboek van Van Dale nooit gehaald hebben, steken hun middelvinger op en spugen naar de verslaggeefster.
Dan komt - vanuit het stadhuis - Bart-Joost van Rij aan kuieren. Met een vriend wil hij een vorkje gaan prikken op de Coolsingel. De scooterboys rijden in zijn richting. Van Rij reageert. Hij vindt het tijd voor "een correctie".
Zijn tas (met telefoon, portemonnee en iPad) slingert ferm richting de amokmakers. "Ik ben van Leefbaar Rotterdam en wij pikken dit niet", zegt hij even later voor de camera van PowNews.

Kansenparels

Inmiddels gaat het raadslid "viral", zoals dat heet wanneer een filmpje zich als een inktvlek over internet verspreidt.
De tassentikker zegt donderdagochtend op Radio Rijnmond dat zijn actie een reflex was. En inderdaad, ook een vorm van eigen rechter spelen. Maar hij ziet het als het juiste antwoord op het verschijnsel straatterreur. "Wij laten ons niet wegjagen."
In april was Van Rij ook al in het nieuws vanwege een opstootje. Toen met verbaal geweld. In een raadsdebat over terrorisme dreigde Van Rij toen de kop van collega-raadslid Arno Bonte (Groen Links) eraf te rukken.
Kansenparels
Op de website van PowNews is woensdag overigens geen filmpje meer gepubliceerd over de flirt van de Rotterdamse burgemeester met Den Haag. Onder de weinig feitelijke kop: "Kansenparels van Aboutaleb" krijgen de scooterjongens er wél alle aandacht.