nieuws

Neptunus in beroep tegen schorsing Vernooij

Neptunus gaat in beroep tegen de schorsing van Rien Vernooij. "Wij vinden dat de straf niet in verhouding staat tot de daad die hij gepleegd heeft," zegt Geoffrey Kohl (foto), voorzitter van honkbalclub Neptunus. Vernooij is door de KNBSB voor een jaar geschorst naar aanleiding van een vechtpartij tijdens Neptunus-Pirates vorige maand.
Op 27 mei werd de honkbaltopper in de vierde inning gestaakt, nadat er een massale vechtpartij uitbrak. "Een aantal spelers is terecht gestraft", erkent Kohl. "Maar in het geval van Vernooij kom je aan zeventig tot tachtig wedstrijden schorsing. Dat zou bijna twee seizoenen zijn. Terwijl de zwaarste schorsing bij Pirates tien wedstrijden is."
Op beelden is duidelijk te zien hoe Rien Vernooij afstormt op Pirates-speler Michael Duursma en hem vol raakt met zijn helm. Kohl interpreteert die beelden anders. "Het ligt er aan hoe je er naar kijkt. Vernooij heeft Duursma bestormd en hem omver gelopen. Dat heeft Duursma ook in de strafzaak bevestigd. Naar ons inziens is hij belaagd door meerdere spelers van Pirates en heeft hij zich afgeweerd met z'n helm. Dat is iets verkeerds, maar ik heb niet gezien dat hij moedwillig iemand met een helm op z'n kop slaat."
Donderdagavond overlegt het bestuur van Neptunus en wordt er gekeken naar vergelijkbare gevallen. Binnen zeven dagen moet de Rotterdamse landskampioen beroep aantekenen, waarna de beroepscommissie bij elkaar komt. Neptunus gaat ook in beroep tegen de schorsing van drie wedstrijd van Dwayne Kemp. "Wij denken dat de feiten anders zijn dan wat op het wedstrijdformulier staat. Er zijn opmerkingen gemaakt door Kemp, maar die zien wij zeker niet als provocerend. En voor wat er op het formulier staat, hoef je geen drie wedstrijden geschorst te worden", meent Kohl.
Eerder deze week verloor Neptunus ook Dashenko Ricardo. De na Vernooij beste slagman van de club heeft motivatieproblemen en is per direct gestopt met honkbal en teruggekeerd naar Curacao. Kohl: "Het is een heel zure week. Dit geval met Dashenko heb ik ook nog nooit meegemaakt. Het is een heel zware beslissing voor hem. Hij heeft de A-status van NOC*NSF, dat is eigenlijk een volledige baan. Hij speelt in het Nederlands team en bij Neptunus. Dat laat hij nu allemaal achter zich. Voor wat ik weet is een gebrek aan motivatie de enige reden."