CORONACRISIS

Regionale ziekenhuizen schalen coronazorg nog verder op; 'en de piek is nog niet bereikt'

Archief
Archief een coronapatiënt die in het Albert Schweitzer Ziekenhuis lag | © Rijnmond
De ziekenhuizen in de regio hebben onderling afgesproken dat het aantal bedden voor coronapatiënten nog verder wordt opgeschaald. Ook wordt het aantal patiënten beter verdeeld over de ziekenhuizen.
"Volgens de huidige maatstaf zouden we dan moeten uitkomen op 26 COVID-bedden", zegt Frank van den Elsen van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. "Maar we zitten al dagen boven de dertig."
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht laat weten dat het uitplaatsen van patiënten nauwelijks mogelijk is. Maandagmiddag werd opnieuw een stop afgekondigd van de opname van coronapatiënten. Van den Elsen: "We kijken met name bij elke COVID- of COVID-verdachte patiënt die wordt aangekondigd heel selectief of die patiënt echt naar ons moet - bijvoorbeeld omdat hij/zij al heel uitgebreid bij ons bekend is - of dat we verzoeken om de patiënt elders aan te bieden."
Bij het Franciscus Vlietland is de situatie op de ic 'nijpend', laat het ziekenhuis in een verklaring weten. "Er wordt op dit moment hard gewerkt om een extra corona-unit van tien bedden in orde te maken en we zijn vanaf dat moment opgeschaald naar tweeënveertig bedden in de kliniek." Ook het helikopterplatform is weer in orde gemaakt. Patiënten worden preventief getest om 'onverwachte besmettingen in de kliniek te voorkomen'.
Eerder maakte het Albert Schweitzer ziekenhuis bekend dat er in twee weken tijd zeker honderd operaties geschrapt zouden worden, omdat het personeel nodig is voor de zorg aan coronapatiënten. Volgens de woordvoerder hoeven er voorlopig niet nog meer operaties geschrapt te worden. "Als de situatie zo blijft als op dit moment, dan redden we het zonder grote onderbrekingen maar helaas is het vooruitzicht dat de piek nog niet op het hoogtepunt is. Dus het blijft zorgelijk."